Για τιτάνια αλλαγή που έχει γίνει στην Κύπρο όσον αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα, από την δεκαετία του 1980, μίλησε η Ξένια Λοϊζίδου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, τονίζοντας όμως πως όλα αυτά τα τεράστια βήματα δεν θα γίνονταν χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η κ. Λοϊζίδου, μίλησε για την «ΑΚΤΗ» στην κάμερα του philenews, τις δράσεις που γίνονται για ευαισθητοποίηση του κόσμου, αλλά και την βοήθεια που παρέχεται από την ΕΕ.
 
Πιο συγκεκριμένα, η «ΑΚΤΗ» ιδρύθηκε το 2000 και αποτελεί τον πρώτο ΜΚΟ που ιδρύθηκε στην Κύπρο. «Είναι στα πρότυπα των ευρωπαϊκών ΜΚΟ και ασχολείται με το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής, με πολλές δράσεις εκπαίδευσης και εφαρμοσμένης έρευνας. Η ΑΚΤΗ μπαίνει κάθε χρόνο σε 380 σχολεία της Κύπρου δωρεάν, χωρίς να χρεώνει το οτιδήποτε με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η κυπριακή κοινωνία για το μεγάλο πρόβλημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης». Αναδείχθηκε πρώτη παγκόσμια για τις δράσεις για μείωση της πλαστικής ρύπανσης, ενώ για δεύτερη χρονιά τιμήθηκε από το Πριγκιπάτο του Μονακό.
 
Στόχοι της «ΑΚΤΗΣ» τονίζει η κ. Λοϊζίδου, είναι να ενημερωθεί ο κόσμος και να προωθηθεί ο εθελοντισμός. «Ζούμε σε ένα νησί, αλλά δεν έχουμε την αίσθηση ως κάτοικοι ότι βρισκόμαστε σε ένα φυσικό περιβάλλον πάρα πολύ εύθραυστο. Οι φυσικοί μας πόροι είναι περιορισμένοι, είμαστε εντελώς ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή και στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτά όμως δεν είναι συνείδηση στον τόπο. Ο τρόπος που ο τόπος αναπτύσσεται, είναι λες και βρισκόμαστε σε μία τεράστια ήπειρο. Αυτά τα μικρά συστήματα καταρρέουν από την υπερβολική φόρτιση», διαμήνυσε.
 
Η κ. Λοϊζίδου εξήρε επίσης τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι ο μόνος αρωγός για τα πρότζεκτ της «ΑΚΤΗΣ».
 
Όπως εξήγησε, «η ΕΕ θεωρεί τις ΜΚΟ ως την ραχοκοκαλιά της Δημοκρατίας, κάτι που δεν ισχύει για την Κύπρο η οποία θεωρεί τις θεωρεί ως όχληση».
 
«Τα σκουπίδια της θάλασσας μπήκαν και σαν πολιτική αιχμή στην ΕΕ», πρόσθεσε, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάντα αρωγός και προσφέρει τεράστια βοήθεια.
 
Παράλληλα η ΑΚΤΗ, έχει ως στόχο και την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η κ. Λοϊζίδου μίλησε για την Τηγανοκίνηση, η οποία μάλιστα πήρε και το proof of consent από το Horizon 2020 Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Η δράση αφορά τη χρήση του χρησιμοποιημένου λαδιού από τα σπίτια. «Να μην το ρίχνουμε ούτε στις αποχετεύσεις, αλλά ούτε στα σκουπίδια. Τοποθετούνται βαρέλια στα σχολεία και τα παιδιά μπορούν να παίρνουν αυτό το λίγο λάδι. Η ΑΚΤΗ το συλλέγει και το πουλά σε ανθρώπους που κάνουν διύλιση.
Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην ΕΕ να χρησιμοποιούμε βιοκαύσιμα στα καύσιμά μας. Και αυτό είναι ένα καταπληκτικό βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς».
 
Τα λεφτά, όπως εξηγεί, πάνε πίσω στα σχολεία για περιβαλλοντικές δράσεις.  
 
Μπορείτε να εμπλακείτε στην «ΑΚΤΗ» ή να ενημερώνεστε για τις διάφορες δράσεις, στο Facebook Page της Οργάνωσης.