Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παραμείνει παγωμένη λόγω της συνεχιζόμενης δημοκρατικής υποβάθμισης και της απομάκρυνσης του Εκρέμ Ιμάμογλου από τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης για πολιτικούς λόγους, αναφέρεται σε έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία εγκρίθηκε την Τετάρτη με 48 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 23 αποχές.

Σύμφωνα με την AFET, οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν πως οι γεωπολιτικές και στρατηγικές ανάγκες δεν δικαιολογούν εξαιρέσεις στη διαδικασία ένταξης που θα υποβάθμιζαν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.

«Το να είσαι κράτος μέλος είναι θέμα δημοκρατίας και όσο περισσότερο πιέζουν προς ένα εντελώς αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης, όπως είδαμε πρόσφατα με τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, τόσο περισσότερο απομακρύνονται από την προοπτική του να γίνουν μέλη της ΕΕ», ανέφερε ο εισηγητής της έκθεσης, Ισπανός ευρωβουλευτής Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ (S&D).

Η έκθεση σημειώνει πως, υπό τις παρούσες συνθήκες και παρά τις ευρωπαϊκές προσδοκίες τμήματος της τουρκικής κοινωνίας, δεν είναι εφικτή η συνέχιση της ενταξιακής πορείας. Τονίζει επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για ενίσχυση της δημοκρατίας, ενώ η συζήτηση εντός ΕΕ για εναλλακτικό μοντέλο σχέσης με την Άγκυρα εντείνεται.

Το έγγραφο υπενθυμίζει ότι τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ είναι σταθερά και μη διαπραγματεύσιμα, περιλαμβάνοντας την ύπαρξη θεσμών που διασφαλίζουν το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των μειονοτήτων, σχέσεις καλής γειτονίας και ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική της Ένωσης.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη καταστολή της αντιπολίτευσης και τη στοχοποίηση πολιτικών κομμάτων από τις τουρκικές αρχές. Εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τη σύλληψη του Ιμάμογλου, την οποία χαρακτηρίζουν πολιτικά υποκινούμενη ενέργεια που αποσκοπεί στον αποκλεισμό του από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η AFET καλεί την Τουρκία να σταματήσει τους σοβαρούς περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες, ιδίως στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.

Παράλληλα, στην έκθεση αναγνωρίζεται η στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την περιφερειακή ασφάλεια, λόγω της αυξανόμενης επιρροής της στη Μαύρη Θάλασσα, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, και επισημαίνεται η ανάγκη για διατήρηση διαλόγου και εμβάθυνση της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική δράση, η αντιτρομοκρατία και η περιφερειακή σταθερότητα.

ΚΥΠΕ