Οι εκτιμήσεις που ήθελαν την ακροδεξιά σε άνοδο στην Ευρώπη, με τάσεις ανόδου μάλιστα σε μεγάλες χώρες φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται.
Για πρώτη φορά, ακροδεξιά και αντισυστημικά κόμματα μπορεί να κερδίσουν γύρω στο 18% των ψήφων και να καταστούν η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.
Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι κάτι καινούργιο. Σχεδόν ένας στους πέντε Ευρωπαίους έχει ήδη ψηφίσει υπερσυντηρητικά κόμματα στις εθνικές εκλογές στη χώρα του, ενώ ακροδεξιοί πολιτικοί έχουν αναλάβει θέσεις σε διάφορα «πόστα» σε περισσότερες από 12 χώρες της Ε.Ε.
Την πρώτη θέση στη Γαλλία καταλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού TF1, λίγο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, θα κινηθεί γύρω στο 32,4%.
Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα κινηθεί περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%. Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.
Το ακροδεξιό FPO στην Αυστρία πανηγυρίζει για την ιστορική του νίκη στις ευρωεκλογές για πρώτη φορά, αφού τα πρώτα exit poll του έδωσαν μια άνετη πρωτιά με 27%, μπροστά από το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ÖVP (23.5%) και τους Σοσιαλδημοκράτες (23%). Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί τότε το αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσει μια δραματική άνοδο του ακροδεξιού κόμματος, που είχε δει τα ποσοστά του να καταρρέουν το 2019 μετά το σκάνδαλο «Ιbizagate», όπου ο πρώην ηγέτης είχε καταγραφεί σε βίντεο να υπόσχεται κρατικές συμβάσεις σε γυναίκα που παρίστανε την ανεψιά ενός Ρώσους ολιγάρχη.
Αλλά και στη Γερμανία οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι τιμώρησαν τον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων δίνοντας την πρωτιά στα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα με ποσοστό 29,5%-30% σύμφωνα με τα exit poll. Η τρίτη θέση των Σοσιαλδημοκρατών ενδεχομένως να δημιουργήσει ζήτημα αμφισβήτησης για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο συνασπισμός του οποίου εδώ και καιρό αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.
Στη Βουλγαρία το κεντροδεξιό κόμμα GERB της Βουλγαρίας προηγείται στην ψηφοφορία των ευρωεκλογών με το 26,2% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll. Το μεταρρυθμιστικό Συνεχίζουμε την Αλλαγή (PP) έρχεται δεύτερο με το 15,7% των ψήφων.
Στην Ισπανία το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με μικρή διαφορά κερδίζει την πρώτη θέση απέναντι στους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το Λαϊκό Κόμμα θα κερδίσει 21 έως 23 έδρες (32,4%) και οι Σοσιαλιστές 20 έως 22 έδρες (30,4%).
Το ακροδεξιό το κόμμα Vox καταλαμβάνει 6 έως 7 έδρες (10,4%), ενώ μία νέα ακροδεξιά παράταξη με την ονομασία «Η Γιορτή Τελείωσε» (Se acabo la fiesta) κάνει την είσοδό της στο Ευρωκοινοβούλιο με 2 έως 3 έδρες (3,9%).
Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών υπό τη Μαγκνταλένα Αντερσον με ποσοστό 23,1% και πέντε από τις 21 έδρες της Σουηδίας, δείχνουν τα αποτελέσματα. Το κεντροδεξιό Μετριοπαθές Κόμμα φέρεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 17,3% και τέσσερις έδρες. Η μεγάλη έκπληξη ήταν η εμφάνιση του Κόμματος των Πρασίνων, το οποίο με 15,7% και τρεις έδρες, ξεπέρασε τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες με 13,9% και τρεις έδρες.
Στην Πολωνία το κεντρώο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, ο Συνασπισμός των Πολιτών, είναι ο νικητής των ευρωεκλογών έχοντας συγκεντρώσει το 38,2% των ψήφων και 21 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει το εθνικιστικό, λαϊκιστικό κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη με το 33,9% των ψήφων και 19 έδρες. Η ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστική Konfederacja (Συνομοσπονδία) συγκεντρώνει το 11,9% των ψήφων και εξασφαλίζει 6 έδρες.