Για τρεις διαδοχικές ημέρες παρέμεινε σε λαϊκό προσκύνημα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου η σορός του Πάπα Φραγκίσκου, με χιλιάδες Καθολικούς πιστούς να συρρέουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αποκαλούμενο «Πάπα των φτωχών». Η κηδεία του θα τελεστεί το πρωί του Σαββάτου, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, παρουσία άνω των 200.000 ανθρώπων και περίπου 50 αρχηγών κρατών.
Το φέρετρο του Ποντίφικα, λιτό και ξύλινο, θα μεταφερθεί για ταφή στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζιόρε, με μοναδική επιγραφή το όνομα «Fransiscus», όπως ο ίδιος είχε ζητήσει.
Η διατήρηση της σορού μέσω θανατοπραξίας
Η μακρά παραμονή της σορού σε δημόσια θέα χωρίς ταρίχευση δημιουργεί ερωτήματα για τον τρόπο συντήρησής της. Όπως αναφέρει το Euronews, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει υποβληθεί σε θανατοπραξία (tanatoprassi), μια σύγχρονη τεχνική συντήρησης του σώματος που επιβραδύνει τη διαδικασία αποσύνθεσης και χρησιμοποιείται ειδικά για δημόσια προσκύνηση.
Η μέθοδος, που ρυθμίζεται πλέον με νόμο στην Ιταλία από το 2022, θεωρείται λιγότερο επεμβατική σε σχέση με την παραδοσιακή ταρίχευση, καθώς δεν περιλαμβάνει αφαίρεση εσωτερικών οργάνων. Αντιθέτως, γίνεται χρήση ήπιων συντηρητικών υγρών που εγχέονται στο αρτηριακό σύστημα, ενώ πραγματοποιείται πλήρης απολύμανση, αισθητική φροντίδα του προσώπου και των χεριών, και διευθέτηση της στάσης του σώματος ώστε να αποπνέει ηρεμία.
Από την ταρίχευση στη σύγχρονη πρακτική
Στο παρελθόν, οι Πάπες υφίσταντο ταρίχευση, διαδικασία που περιλάμβανε την απομάκρυνση οργάνων και την έγχυση ουσιών όπως φορμόλη ή οινόπνευμα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η Καθολική Εκκλησία προκρίνει πιο σεβαστές και διακριτικές μεθόδους, δίνοντας έμφαση στην αξιοπρέπεια του ανθρώπινου σώματος ακόμη και μετά θάνατον.
Η χρήση της θανατοπραξίας ανταποκρίνεται τόσο στις πνευματικές παραδόσεις της Εκκλησίας όσο και στις πρακτικές ανάγκες των πολυήμερων τελετών και του λαϊκού προσκυνήματος.