Καταστροφικό πλήγμα στη μάχη κατά των παραμελημένων τροπικών ασθενειών αποτελεί η ολοσχερής καταστροφή του μοναδικού στον κόσμο Κέντρου Έρευνας για το Μυκήτωμα (MRC) στη Χαρτούμ, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η εγκατάσταση υπέστη σοβαρές ζημιές εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται από τον Απρίλιο του 2023 στο Σουδάν.

Η ένοπλη σύρραξη μεταξύ του τακτικού στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) έχει προκαλέσει την κατάρρευση του ήδη εύθραυστου συστήματος υγείας της χώρας, αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και περισσότερους από 13 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

«Χάσαμε όλα τα δεδομένα 40 και πλέον ετών από τις βιολογικές μας τράπεζες», δήλωσε συντετριμμένος ο ιδρυτής του MRC, Άχμεντ Φαχάλ, προσθέτοντας πως η απώλεια είναι αδύνατον να αποτιμηθεί πλήρως, αφού το κέντρο παραμένει απρόσιτο για τις υγειονομικές αρχές.

Το Κέντρο Έρευνας για το Μυκήτωμα, που ιδρύθηκε το 1991 υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Χαρτούμ, ήταν η μοναδική εξειδικευμένη δομή παγκοσμίως για την τροπική αυτή λοίμωξη, η οποία προσβάλλει κυρίως πληθυσμούς που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Ετησίως, δεχόταν περίπου 12.000 ασθενείς, ενώ το 2019 πραγματοποιήθηκε εκεί η πρώτη παγκόσμια κλινική δοκιμή για τη θεραπεία της ασθένειας, με τη στήριξη του ΠΟΥ και της σουδανικής κυβέρνησης.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η υγειονομική φροντίδα των ασθενών με μυκήτωμα συνεχίζεται σε περιορισμένο βαθμό μέσω προσωρινών δομών στην Κασάλα και στο χωριό Ουάντ Όνσα, ωστόσο αυτές λειτουργούν με ελάχιστους πόρους και ελλείψεις χρηματοδότησης.

Το μυκήτωμα είναι μια σοβαρή και επίπονη λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια ή μύκητες, κυρίως μέσω του εδάφους ή του νερού, και σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσει σε οστική διάβρωση ή ακόμη και σε ακρωτηριασμό, όπως εξήγησε η Μπόρνα Νιαόκε-Ανόκε, επικεφαλής του σχετικού προγράμματος στον οργανισμό DNDi (Drugs for Neglected Diseases initiative), με έδρα τη Γενεύη.

«Πρόκειται για μία από τις πιο παραμελημένες ανάμεσα στις παραμελημένες ασθένειες», δήλωσε η ίδια, τονίζοντας ότι το MRC εξυπηρετούσε ασθενείς όχι μόνο από το Σουδάν, αλλά και από χώρες όπως η Αιθιοπία, το Τσαντ, η Νιγηρία και η Υεμένη. «Το Σουδάν έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω», κατέληξε.

ΑΠΕ – ΜΠΕ