Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τις σφαγές των Αρμενίων που διαπράχθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υιοθετώντας διαφορετική στάση από εκείνη του προκατόχου του στον Λευκό Οίκο, Τζο Μπάιντεν.
Η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Τραμπ, αρνείται κατηγορηματικά τον όρο «γενοκτονία» και συνεχίζει να αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε διεθνή πρωτοβουλία αναγνώρισής της.
Στο μήνυμα που κατά παράδοση δημοσιοποιούν κάθε χρόνο οι πρόεδροι των ΗΠΑ για την επέτειο, ο Τραμπ αναφέρεται «στη μνήμη των υπέροχων ψυχών που υπέστησαν μια από τις χειρότερες καταστροφές του 20ού αιώνα».
Το 2021, ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Aμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε τη γενοκτονία αποτίνοντας ρητώς «φόρο τιμής σε όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία είχε αρχίσει πριν από 106 χρόνια σαν σήμερα».
«Η υπαναχώρηση του προέδρου Τραμπ από την αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ της αρμενικής γενοκτονίας αποτελεί επονείδιστη συνθηκολόγηση μπροστά στις τουρκικές απειλές», στηλίτευσε ο Αράμ Χαμπαριάν, εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής (ANCA), σε ανακοίνωση της οργάνωσης.
Κατά τη Γερεβάν, ως και 1,5 εκατ. άνθρωποι σφαγιάστηκαν μεταξύ του 1915 και του 1916, όταν οθωμανικές δυνάμεις κατέστειλαν την αρμενική χριστιανική μειονότητα, που αντιμετώπιζε συλλήβδην ως φιλορωσική και προδοτική.
Η Τουρκία, κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, απορρίπτει τον όρο γενοκτονία, κάνει λόγο για εμφύλιο πόλεμο στην Ανατολία ο οποίος σε συνδυασμό με λιμό είχε προκαλέσει τον θάνατο 300.000 ως 500.000 Αρμενίων και περίπου ισάριθμων Τούρκων. Λέει επίσης πως οι Αρμένιοι είχαν πάρει την πλευρά της Ρωσίας στις συγκρούσεις.
Η Αρμενία και η μεγάλη αρμενική διασπορά, που έχει αξιοσημείωτη επιρροή, αγωνίζονται για δεκαετίες προκειμένου να υπάρξει διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας. Μέχρι σήμερα 34 κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας, την έχουν αναγνωρίσει επίσημα.