Η ταπεινότητα θα χαρακτηρίσει την ταφή του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος επέλεξε μια κηδεία διαφορετική από τα καθιερωμένα τελετουργικά του Βατικανού.

Από το πρωί της Τετάρτης έως το απόγευμα της Παρασκευής, η σορός του εκλιπόντος ποντίφικα θα τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, λίγο πριν την κηδεία που θα τελεστεί το Σάββατο στις 11 το πρωί, με την παρουσία πολλών ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο.

Ένας τελευταίος συμβολικός προορισμός

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος επισκέφτηκε πάνω από 60 χώρες, θα πραγματοποιήσει το τελευταίο του “ταξίδι” προς τον Εσκουιλίνο Λόφο — έναν από τους επτά λόφους της Ρώμης — επιλέγοντας ένα σημείο ταφής με βαθύ συμβολισμό και σε απόσταση από την παπική παράδοση. Ο λόφος αυτός, κατά την Αρχαία Ρώμη, χρησιμοποιούνταν για την ταφή σκλάβων, φτωχών και καταδικασμένων σε θάνατο. Σήμερα, αποτελεί μια ζωντανή, πολυπολιτισμική γειτονιά, φιλοξενώντας τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, το Stazione Termini.

Απλότητα στην κηδεία και στην ταφή

Ο Φραγκίσκος, του οποίου ο θάνατος σε ηλικία 88 ετών ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το Βατικανό, υπήρξε σταθερός στη διάθεσή του να προσδώσει μια πιο ταπεινή διάσταση στο παπικό αξίωμα. Σε αυτό το πνεύμα, απέφυγε τις παραδοσιακές εκφάνσεις μεγαλοπρέπειας του Βατικανού και προτίμησε μια απλή τελετή, την οποία σχεδίασε ο ίδιος για την ταφή του.

Η κηδεία θα τελεστεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, μπροστά από την ομώνυμη βασιλική, όπου βρίσκονται οι τάφοι των περισσότερων προκατόχων του. Ωστόσο, ο ίδιος ζήτησε να ταφεί στη βασιλική της Santa Maria Maggiore (Αγία Μαρία η Μείζων), μία από τις τέσσερις σημαντικότερες εκκλησίες της χριστιανοσύνης στη Ρώμη. Στη διαθήκη του, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί «στη γη, απλά, χωρίς διακόσμηση», με μοναδική επιγραφή το παπικό του όνομα στα λατινικά: Franciscus.

Μια εκκλησία με προσωπική σημασία

Ο τελευταίος Πάπας που ετάφη εκτός Βατικανού ήταν ο Λέων ΙΓ΄, το 1903. Η βασιλική της Αγίας Μαρίας της Μείζονος, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από το Βατικανό, κατείχε ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Φραγκίσκου, λόγω της αφοσίωσής του στην Παναγία. Εκεί προσευχόταν πριν και μετά από κάθε ταξίδι στο εξωτερικό. Όπως έγραψε στο βιβλίο του «El Sucesor» το 2024: «Πάντα είχα ιδιαίτερη σχέση με την εκκλησία αυτή, ακόμη και πριν γίνω Πάπας».

Στις 14 Μαρτίου 2013, την επομένη της εκλογής του ως πρώτου Λατινοαμερικανού Πάπα, ο Φραγκίσκος προσευχήθηκε εκεί. Η οροφή της βασιλικής λέγεται πως είναι φτιαγμένη από χρυσό που μετέφερε στην Ευρώπη ο Χριστόφορος Κολόμβος από τον Νέο Κόσμο. Ο Πάπας επέστρεψε σε αυτή την εκκλησία σε κρίσιμες περιόδους — το 2020 για να προσευχηθεί για το τέλος της πανδημίας, και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις το 2021 και το 2023. Στο παρεκκλήσι του Παύλου, αριστερά του κυρίως ναού, στεγάζεται μια βυζαντινή εικόνα της Παναγίας. Κάτω από αυτήν βρίσκονται κηροπήγια και ένα βάζο με χρυσά τριαντάφυλλα, δωρεά του Πάπα το 2023.

«Αυτό είναι το μέρος»

Πριν την είσοδο στο παρεκκλήσι, ένα άγαλμα της Μαρίας, Βασίλισσας της Ειρήνης, το οποίο είχε αναθέσει ο Πάπας Βενέδικτος ΙΕ΄ το 1918, δεσπόζει στον χώρο. Δίπλα του υπάρχει μια εσοχή, μια μικρή πόρτα που οδηγεί σε δωμάτιο όπου παλαιότερα φυλάσσονταν κηροπήγια. Ο Φραγκίσκος έγραψε ότι, βλέποντας αυτό το μέρος, σκέφτηκε: «Αυτό είναι το μέρος». Το φέρετρό του θα είναι απλό, κατασκευασμένο από κυπαρίσσι, χωρίς το παραδοσιακό μολύβδινο περίβλημα ή το εξωτερικό ξύλινο κάλυμμα που συνηθίζεται για τους Πάπες.

Παγκόσμια παρουσία – Χωρίς τον Πούτιν

Στην κηδεία θα παραστούν ηγέτες όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι φήμες περί πιθανής παρουσίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν διαψεύστηκαν, καθώς σε περίπτωση άφιξής του στη Ρώμη, θα κινδύνευε με σύλληψη, λόγω του εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

in.gr