Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν την Τρίτη στο ινδικό Κασμίρ, όταν ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ομάδας τουριστών στην Παχαλγκάμ, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ, περίπου 90 χιλιόμετρα από τη Σριναγκάρ. Πρόκειται για τη φονικότερη επίθεση εναντίον αμάχων στην περιοχή τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επισήμως τον απολογισμό των θυμάτων, ενώ ινδικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για έως και 28 νεκρούς. Αξιωματούχοι των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση του είδους από το 2000. Ορισμένες πηγές ανέφεραν πως μεταξύ των νεκρών ενδέχεται να υπάρχουν και δύο αλλοδαποί, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι οι ένοπλοι εξήλθαν από το δάσος κοντά σε λιβάδι και άνοιξαν πυρ εναντίον ανδρών τουριστών, αποφεύγοντας να στοχοποιήσουν γυναίκες. Ένας τουριστικός οδηγός ανέφερε ότι μετέφερε τραυματίες σε νοσοκομείο με άλογο, ενώ γιατροί στην Αναντνάγκ έκαναν λόγο για τραύματα από σφαίρες, με έναν από τους τραυματίες να έχει δεχθεί σφαίρα στον λαιμό.

Παρότι δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, η επίθεση αποδίδεται σε φερόμενους αυτονομιστές αντάρτες, καθώς η πλειοψηφικά μουσουλμανική περιοχή του Κασμίρ τελεί σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1989. Οι αντάρτες διεκδικούν είτε ανεξαρτησία είτε ένωση με το Πακιστάν. Η Ινδία κατηγορεί διαχρονικά το Ισλαμαμπάντ ότι υποθάλπει την εξέγερση, κάτι που οι πακιστανικές αρχές αρνούνται.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι διέκοψε επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία για να επιστρέψει εσπευσμένα στη χώρα, καταδικάζοντας την επίθεση ως «ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια» και υποσχόμενος ότι οι δράστες θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Την πλήρη υποστήριξή του προς την Ινδία εξέφρασε τηλεφωνικά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Διεθνείς αντιδράσεις προήλθαν και από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γεδεών Σάαρ, που καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση.

Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα μετά την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στην Ινδία, ενώ η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι προσπαθεί εδώ και χρόνια να μετατρέψει το Κασμίρ σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Το 2024, περίπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την περιοχή, κατά κύριο λόγο Ινδοί.

Η τελευταία τόσο πολύνεκρη επίθεση κατά αμάχων στο Κασμίρ σημειώθηκε το 2000, με 30 νεκρούς την παραμονή της επίσκεψης του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

protothema.gr