Απόσταση μεταξύ Τελ Αβίβ και Ουάσινγκτον καταγράφεται ξανά, αυτή τη φορά με φόντο την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και την πορεία των σχέσεων με το Ιράν. Παρά το κλίμα στενής συνεργασίας, το χθεσινό τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατέδειξε πως υπάρχουν διαφωνίες για τα επόμενα βήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση του παλαιστινιακού ζητήματος και το μέτωπο του Λιβάνου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και στήριξε δημόσια τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον σε διάστημα δύο μηνών, φαίνεται να έχει θέσει σειρά κόκκινων γραμμών. Η θέση του σήμερα – που σε ορισμένα σημεία συμπίπτει παραδόξως με εκείνη του Τζο Μπάιντεν – είναι η ανάγκη εξεύρεσης μιας μακρόπνοης, διπλωματικής λύσης στη Γάζα. Αντίθετα, το Ισραήλ δείχνει να επιμένει σε απόλυτο έλεγχο της επόμενης μέρας στον θύλακα.
Οι πρωτοβουλίες της Αιγύπτου και η πρόσφατη πρόταση της Χαμάς για παράδοση των όπλων και των υποδομών της σε μια ανεξάρτητη αρχή, φαίνεται να βρίσκουν ευήκοα ώτα στην Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ εξετάζουν την πρόταση και ετοιμάζονται να την στηρίξουν, υπό προϋποθέσεις. Αντιθέτως, το Τελ Αβίβ διατηρεί σκληρή στάση, με τον Νετανιάχου να αντιμετωπίζει ισχυρές εσωτερικές πιέσεις από συμμάχους του όπως οι Γκβιρ και Σμότριτς, που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για τερματισμό των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει συνολική επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων με το Ιράν. Αν και το Ισραήλ θεωρεί αναγκαίο ένα προληπτικό χτύπημα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να αποφύγει νέο πόλεμο. Ο ειδικός απεσταλμένος του, Ουίτκοφ, έχει εντείνει τις επαφές με την Τεχεράνη, η οποία εμφανίζεται πιο ευέλικτη από τη Μόσχα. Εάν υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να την ανακοινώσει στον Νετανιάχου, ζητώντας ρητά από το Ισραήλ να τη σεβαστεί.
Η αμερικανική διπλωματία, αν και δεν προτίθεται να αποσύρει τη στήριξη προς το Ισραήλ, δείχνει αποφασισμένη να διατηρήσει τον έλεγχο της στρατηγικής αρχιτεκτονικής στη Μέση Ανατολή. Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ο Νετανιάχου τις περιφερειακές εξελίξεις για να αντιμετωπίσει εσωτερικά πολιτικά προβλήματα φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό στην Ουάσινγκτον.
Η πίεση προς την ισραηλινή πλευρά αναμένεται να ενταθεί, καθώς ο Λευκός Οίκος επιδιώκει άμεσα, πρακτικά αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή, ενόψει του εκλογικού κύκλου στις ΗΠΑ. Το καλοκαίρι ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμο για τις εξελίξεις.