Ψάχνουν ένα Πάπα που θα εκτονώσει τις εντάσεις μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών γύρω από θέματα όπως οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις, η αγαμία των ιερέων και τα διαζύγια.

Δώδεκα χρόνια μετά την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος είχε επιλεγεί με στόχο να αλλάξει την εικόνα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και να αναμορφώσει το Βατικανό που σείστηκε αρκετές φορές από διάφορα σκάνδαλα, οι Καρδινάλιοι καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του.

Βεβαίως, ο Φραγκίσκος διόρισε τους 108 από τους 135 καρδινάλιους που έχουν δικαίωμα ψήφου, κάτι που σημαίνει ότι είναι απίθανο η πλειοψηφία να απορρίψει τις προσπάθειές του να φέρει την Εκκλησία πιο κοντά στους απλούς πιστούς, ιδίως στους φτωχούς και περιθωριοποιημένους, προτάσσοντας τον ποιμαντικό της ρόλο αντί για τον δογματικό αυταρχισμό.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι κάποιοι, έστω και μια μειοψηφία μετριοπαθών και πιο συντηρητικών δεν θα προσπαθήσει να μπλοκάρει υποψηφιότητες που θεωρεί υπερβολικά ριζοσπαστικές.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που ήδη άρχισαν να δημοσιεύονται στον διεθνή Τύπο, πολλοί καρδινάλιοι προτιμούν έναν Πάπα με το χάρισμα να συνεχίσει το «άνοιγμα» του Φραγκίσκου στον έξω κόσμο, προς άλλες θρησκείες και προς την παγκόσμια κοινότητα.

Αναζητούν όμως παράλληλα και ένα υποψήφιο ο οποίος θα διαθέτει τεχνοκρατικές ικανότητες προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστεί το αυξανόμενο έλλειμμα του Βατικανού. Ένα τομέα στον οποίο ο Φραγκίσκος δεν κατάφερε να διαπρέψει.

Τα ονόματα των δέκα επικρατέστερων υποψηφίων έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί:

Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν

Ο 70χρονος Ιταλός, ως Γραμματέας του Κράτους του Βατικανού, είναι πρακτικά ο «πρωθυπουργός» του. Διαθέτει διεθνείς επαφές και διπλωματικές ικανότητες. Αντιπροσωπεύει τη συνέχεια, αλλά δεν είχε στενή σχέση με τον Φραγκίσκο, κάτι που μπορεί να τον ωφελήσει στα μάτια αυτών που αντιμετωπίσουν με σκεπτικισμό το έργο του Φραγκίσκου. Η ανάμειξή του όμως σε ζητήματα που οδήγησαν σε κακή διαχείριση των οικονομικών ίσως του στοιχίσουν.

Καρδινάλιος Μάριο Γκρεκ

Είναι 68 ετών, από τη Μάλτα και χαρακτηρίζεται ως «προοδευτικός». Υποστηρίζει τη θεώρηση του Φραγκίσκου περί ελέους για διαζευγμένους και έχει υπερασπιστεί Γερμανούς επισκόπους που ζητούν ριζικές μεταρρυθμίσεις. Θέλει μια πιο αποκεντρωμένη Εκκλησία. Οι συντηρητικοί τον βλέπουν με καχυποψία.

Καρδινάλιος Πέτερ Έρντε

72 ετών, Αρχιεπίσκοπος της Ουγγαρίας είναι ο ισχυρότερος συντηρητικός υποψήφιος. Αν και πιστός στην παράδοση, δεν υιοθετεί ακραίες αντιλήψεις. Θεωρείται σοβαρός, αλλά του λείπει το λαϊκό χάρισμα.

Καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος της Μανίλα, 67 ετών, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον Παγκόσμιο Νότο. Μοιράζεται τις κοινωνικές ευαισθησίες του Φραγκίσκου αλλά υπερασπίζεται παραδοσιακές θέσεις σε θέματα όπως η άμβλωση. Η απομάκρυνσή του από την ηγεσία της Caritas το 2022 έβλαψε την εικόνα του.

Καρδινάλιος Φρίντολιν Αμπόνγκο Μπεσούνγκου

Ο 65χρονος αρχιεπίσκοπος της Κινσάσα θα σήμαινε συνέχεια στην κατεύθυνση προς μια πιο παγκόσμια Εκκλησία. Εστιάζει στη δικαιοσύνη και την κοινωνική προσφορά, αλλά έχει ασκήσει κριτική στις πιο φιλελεύθερες γραμμές του Φραγκίσκου.

Καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ

Αμερικανός, με μακρά δράση στο Περού.  Επικεφαλής για την επιλογή επισκόπων. Θεωρείται όμως outsider, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει πιθανότητες.

Καρδινάλιος Ζεράλ Λακρουά

Ο Αρχιεπίσκοπος του Κεμπέκ, 67 ετών, υποστήριξε το όραμα του Φραγκίσκου για μια ταπεινή και ανοιχτή Εκκλησία. Πέρυσι ωστόσο αθωώθηκε από κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Καρδινάλιος Τσαρλς Μονγκ Μπο

Ο πρώτος καρδινάλιος της Μιανμάρ, 76 ετών. Ήταν κοντά τόσο στον Φραγκίσκο όσο και στον Βενέδικτο.

Καρδινάλιος Ματέο Τσούπι

Ο 69χρονος αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια είναι αγαπητός στους προοδευτικούς. Εμπλέκεται σε ειρηνευτικές αποστολές. Η «αριστερή» του εικόνα ίσως τον αποδυναμώσει.

Καρδινάλιος Ζαν-Μαρκ Αβελίν

Αρχιεπίσκοπος της Μασσαλίας, 66 ετών και προστατευόμενος του Φραγκίσκου. Δεν έχει εμπλακεί σε διχαστικά θέματα.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η ηλικία των υποψηφίων σίγουρα θα διαδραματίσει κριτήριο για την επιλογή καθώς εκτιμάται ότι ένας Πάπας άνω των 70 ετών διασφαλίζει καλύτερα μια όχι και τόσο μακρά θητεία.