Απεβίωσε το πρωί της Δευτέρας 21 Απριλίου 2025, ο Πάπας Φραγκίσκος σύμφωνα με ανακοίνωση από το Βατικανό.
Ήταν 88 ετών και είχε υποφέρει από διάφορες ασθένειες στα 12 χρόνια που παρέμεινε στον παπικό θρόνο. Ο Φραγκίσκος, έγινε Πάπας το 2013 μετά την παραίτηση του προκατόχου του Βενέδικτου ΙΣΤ’.
Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από τον καρδινάλιο Κέβιν Φάρελ, ο οποίος δήλωσε: «Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, με βαθιά θλίψη πρέπει να ανακοινώσω τον θάνατο του Αγίου Πατέρα μας, Φραγκίσκου».
Corriere della Sera: Ο Πάπας πέθανε μέσα σε λίγα λεπτά
Πληροφορίες για τις τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου μεταφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Ξύπνησε γύρω στις 6 το πρωί της Δευτέρας σε σχετικά καλή κατάσταση. Μία ώρα αργότερα η κατάστασή του χειροτέρεψε απότομα και πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο γύρω στις 7:30.
Αυτό είναι το μέρος που άφησε την τελευταία του πνοή
Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας σεμνός άνθρωπος, ο οποίος μάλιστα επέλεξε να ζήσει στον απλούστερο ξενώνα του Βατικανού, το Domus Sanctae Marthae (ο Οίκος της Αγίας Μάρθας), όπου και απεβίωσε.
Ο Πάπας Φραγκίσκος ζούσε στο Casa Santa Marta του Βατικανού από το 2013 και πέθανε εκεί τη Δευτέρα. Φωτογραφία: AP/L’Osservatore Romano
Κόσμος συρρέει στο Βατικανό



Αναστολή της αγιοποίησης του πρώτου «millennial» αγίου
Το Βατικανό ανακοίνωσε την αναστολή της προγραμματισμένης τελετής αγιοποίησης του Κάρλο Ακούτις, ο οποίος επρόκειτο να γίνει ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials, εξαιτίας του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο Ακούτις, ένας Ιταλός έφηβος που πέθανε από λευχαιμία το 2006 σε ηλικία 15 ετών, ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ανακηρυχθεί άγιος σε τελετή στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στις 27 Απριλίου. Η αναστολή της τελετής αγιοποίησης που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα είναι άμεση συνέπεια του θανάτου του Πάπα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι, διευκρίνισε ότι το εν εξελίξει Ιωβηλαίο, ή Άγιο Έτος της Καθολικής Εκκλησίας, θα συνεχιστεί κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί, παρά τον θάνατο του Ποντίφικα.
Σήμερα το βράδυ η ανακοίνωση για την αιτία του θανάτου του Πάπα
Στις 9μμ (ώρα Κύπρου, 8μμ στην Ιταλία) θα δώσει το Βατικανό στη δημοσιότητα επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου, αναφέρει η Repubblica.
Στις 23 Απριλίου η μεταφορά της σορού του Πάπα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου
Ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι, ανακοίνωσε ότι η σορός του Πάπα πρόκειται να μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου την Τετάρτη 23 Απριλίου 2025, προκειμένου οι πιστοί να αποτίσουν φόρο τιμής.
Η ακριβής διαδικασία για τη μεταφορά και το λαϊκό προσκύνημα θα καθοριστεί και θα ανακοινωθεί επίσημα αύριο, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου των Καρδιναλίων. Όπως επισημαίνεται, όλες οι λεπτομέρειες θα διαμορφωθούν βάσει του τελετουργικού που θα εγκριθεί από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Τέλος στην έλευση της κάρας του Απόστόλου Παύλου στην Πάφο
Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου, πέραν της παγκόσμιας συγκίνησης που προκαλεί, έχει και μια συγκεκριμένη επίπτωση στην περίπτωση της Πάφου. Με τον επίλογο της ζωής του Ποντίφηκα, μπαίνει εκ των πραγμάτων και επίλογος στο θέμα της μεταφοράς της κάρας του Αποστόλου Παύλου στην Πάφο.
Το θέμα αυτό είχε μονοπωλήσει την παγκύπρια επικαιρότητα πριν λίγους μήνες, αρχικά με την άρνηση του Μητροπολίτη Τυχικού να αποδεχθεί μια τέτοια ενέργεια, στη συνέχεια την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για την στάση αυτή του Μητροπολίτη Πάφου και τελικά με την αποκάλυψη του Αρχιεπισκόπου σε δηλώσεις του στον «Φ» ότι δρομολογείτο η επίσκεψη του στο Βατικανό και οι επαφές με τον Πάπα Φραγκίσκο για το θέμα αυτό.
Oι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι
Tα βλέμματα του Kαθολικού κόσμου στρέφονται τώρα στη Ρώμη καθώς η Καθολική Εκκλησία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αναμονής και αποφάσεων.
Η κηδεία του Πάπα αναμένεται να τελεστεί εντός εννέα ημερών, ενώ η διαδικασία για την εκλογή του διαδόχου του, από το Κονκλάβιο, θα ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα, αφού προηγηθούν οι γενικές συνελεύσεις των καρδιναλίων.
Η ιστορική εκλογή του πρώτου Λατινοαμερικανού Ποντίφικα είχε σηματοδοτήσει μία καμπή στην καθολική εκκλησία. Σύμφωνα με την Daily Mail, το ερώτημα που γεννάται τώρα είναι αν ήρθε η ώρα για τον πρώτο μαύρο ή ασιάτη Πάπα.
Απόψε η τελετή διαπίστωσης του θανάτου του Πάπα
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Βατικανού, η τελετή διαπίστωσης του θανάτου και τοποθέτησης της σορού στο φέρετρο θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 21 Απριλίου, στις 20:00 το βράδυ, ώρα Ρώμης.
Θα προεδρεύσει ο Σεβασμιώτατος Καρδινάλιος Kevin Joseph Farrell, Καμερλένγκος της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας, ακολουθώντας το προβλεπόμενο τυπικό (Ordo Exsequiarum Romani Pontificis, nn. 21-40).
Η τελετή θα λάβει χώρα στο Παρεκκλήσι της Αγίας Μάρθας (Cappella della Domus Sanctæ Marthæ).
Για τον σκοπό αυτό, καλούνται να παραστούν στην τελετή ο Πρύτανης του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, τα μέλη της οικογένειας του Πάπα Φραγκίσκου, καθώς και ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας και Υγιεινής του Κράτους της Πόλης του Βατικανού. Οι προσκεκλημένοι αναμένεται να βρίσκονται στο παρεκκλήσι στις 19:45. Οι κληρικοί θα φορούν την προβλεπόμενη χορωδιακή ενδυμασία.
Αρχιεπίσκοπος: Η διακονία του Πάπα στην Εκκλησία υπήρξε ανιδιοτελής
Η διακονία του Πάπα Φραγκίσκου στην Εκκλησία υπήρξε ανιδιοτελής, συνετή και πεφωτισμένη, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος, στο συλλυπητήριό του μήνυμα προς το Βατικανό για την εκδημία του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
«Ένας πιστός φίλος» – Το μήνυμα του Βαρθολομαίου για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου
Ο πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας πιστός φίλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του ποντίφικα.
Πώς και πότε εκλέγεται ο νέος Πάπας από το Κονκλάβιο – Το μήνυμα του λευκού καπνού
Με τον όρο «Κονκλάβιο» αναφέρεται η διαδικασία συγκέντρωσης των καρδιναλίων για την εκλογή του Πάπα. Οι εκλεκτοί καρδινάλιοι, μαζί με ορισμένους βοηθούς, είναι απομονωμένοι από κάθε εξωτερική επαφή, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός του Βατικανού. Η μυστικότητα του κονκλάβιου είναι απόλυτη, ακόμα και μεταξύ καρδιναλίων που δεν είναι εκλέκτορες. Μόνο ο Πάπας μπορεί να επιτρέψει τη συζήτηση του Κονκλαβίου με εξωτερικά άτομα.
Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2021
Ταπεινός. Διατηρώντας την απλότητα του και τον λιτό τρόπο ζωής του παρά το λαμπερό του αξίωμα, ο Πάπας των φτωχών όπως έχει επικρατήσει να χαρακτηρίζεται, επισκέφθηκε την Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2021. Μέσα στα λευκά του άμφια, δίχως χρυσά στολίδια και με καλοσυνάτη διάθεση, ξεκίνησε τις πρώτες του επισκέψεις στη Λευκωσία στις 2 Δεκεμβρίου 2021. Ο τρόπος μεταφοράς του, ένα μικροσκοπικό ιταλικό αυτοκίνητο αντί λιμουζίνας, σε μια πρωτεύουσα που έχει μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο από τις δυνάμεις Ασφαλείας.
Από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμη αποβιβαστεί από το αεροσκάφος, η έγνοια του ήταν στους παθούντες, τους πονεμένους και εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη. Η ιστορική επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου, προκάλεσε αισθήματα θρησκευτικής κατάνυξης και συγκίνησης στους πιστούς, ενώ στις 3 Δεκεμβρίου 2021 ο Ποντίφικας τέλεσε θεία λειτουργία στο στάδιο ΓΣΠ.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Συλλυπητήρια Προέδρου Χριστοδουλίδη
Βαθιά θλιμμένοι από την απώλεια της Αυτού Αγιότητας, Πάπα Φραγκίσκου. Ήταν φάρος ταπεινότητας, συμπόνιας και ειρήνης. Θρηνούμε την απώλειά του και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους Καθολικούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Μαρωνιτών και Λατίνων συμπατριωτών μας. Είθε η κληρονομιά του αγάπης και δικαιοσύνης να συνεχίσει να εμπνέει.
Deeply saddened by the passing of His Holiness Pope Francis. A beacon of humility, compassion and peace. We mourn his loss and extend heartfelt condolences to Catholics worldwide, including our Maronite and Latin compatriots. May his legacy of love and justice continue to inspire pic.twitter.com/4AiPOKkoPo
— NikosChristodoulides (@Christodulides) April 21, 2025
Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση
Ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε την τελευταία του δημόσια εμφάνιση την Κυριακή του Πάσχα, στις 20 Απριλίου 2025, στο Βατικανό, έπειτα από μια σοβαρή περιπέτεια υγείας με διπλή πνευμονία, η οποία τον είχε κρατήσει μακριά από τα καθήκοντά του για πέντε εβδομάδες.

Αν και δεν προέστη της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας —την οποία τέλεσε ο Καρδινάλιος Άντζελο Κομαστρί— ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίστηκε στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για να απευθύνει το παραδοσιακό μήνυμα “Urbi et Orbi” και να ευλογήσει τους πιστούς. Ακολούθως, περιόδευσε στην πλατεία με το παπικό όχημα, χαιρετώντας και ευλογώντας το συγκεντρωμένο πλήθος, παρά την εμφανή του αδυναμία.
Υπενθυμίζεται πως ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μήνυμα ελπίδας και ειρήνης για τον εορτασμό του Πάσχα, καλώντας σε παγκόσμια κατάπαυση του πυρός και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε γραπτή του δήλωση, ο ποντίφικας ευχήθηκε στους πιστούς και υπογράμμισε τη σημασία της Ανάστασης ως νίκης της ζωής απέναντι στον θάνατο.
Ο Ποντίφικας εμφανίστηκε στο παράθυρο του νοσοκομείου Gemelli στη Ρώμη μετά από 5 εβδομάδες νοσηλείας, στις 14 Φεβρουαρίου, και απηύθυνε ευλογία προς τους συγκεντρωμένους πιστούς.
Joy all around as Pope Francis makes his first appearance since he was hospitalised on February 14th, saying a few words and imparting his Apostolic Blessing in silence. Later this afternoon he will be discharged from hospital and return to the Vatican. pic.twitter.com/Nuaxo76hrL
— Catholic Sat (@CatholicSat) March 23, 2025
Στις 7.35 π.μ. σήμερα το πρωί, ο επίσκοπος της Ρώμης Φραγκίσκος επέστρεψε στον οίκο του Πατέρα. Ολόκληρη η ζωή του ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας Του.
Μας δίδαξε να ζούμε τις αξίες του Ευαγγελίου με πίστη, θάρρος και καθολική αγάπη, ιδιαίτερα υπέρ των φτωχότερων και πιο περιθωριοποιημένων.
Με απέραντη ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του ως αληθινού μαθητή του Κυρίου Ιησού, παραδίδουμε την ψυχή του Πάπα Φραγκίσκου στην άπειρη ελεήμονα αγάπη του Ενός και Τριαδικού Θεού».
Βιογραφία
Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από Ιταλούς γονείς. Μετά τις σπουδές του στη σχολή στο Βίλα Ντεβότο, εντάχθηκε στο τάγμα των Ιησουιτών στις 11 Μαρτίου του 1958.
Ο Μπεργκόλιο έλαβε πανεπιστημιακό τίτλο στη φιλοσοφία από το Κολέγιο Μάξιμο Σαν Χοσέ στο Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν και στη συνέχεια δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία στο Κολέγιο της Ιμακουλάδα (Αμώμου Συλλήψεως) στη Σάντα Φε και στο Κολέγιο του Σαλβαδόρ (Σωτήρος) στο Μπουένος Άιρες.
Χειροτονήθηκε ιερέας στις 13 Δεκεμβρίου του 1969 από τον αρχιεπίσκοπο Χοσέ Ραμόν Καστελλάνο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Σαν Μιγκέλ. Ο Μπεργκόλιο υπηρέτησε ως διδάσκαλος των δοκίμων και δίδασκε ως θεολόγος.
Στα 21 του χρόνια του αφαιρέθηκε μέρος του δεξιού του πνεύμονα, γεγονός που κατά καιρούς του προκάλεσε δυσφορία και προβλήματα στο αναπνευστικό.