Ψηφιακό ομοίωμα της Ιεράς Σινδόνης θα εκτεθεί προς προσκύνημα από τις 28 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου στην κεντρική πλατεία του Τορίνο, Πιάτσα Καστέλο, στο πλαίσιο του Ιερού Έτους 2025 για τους καθολικούς. Η έκθεση δεν αφορά το αυθεντικό ύφασμα, αλλά ένα πανομοιότυπο ψηφιακό αντίγραφο, προσβάσιμο και διαδικτυακά μετά το πέρας των ημερών προβολής.
Το ψηφιακό αντίγραφο θα παρουσιαστεί εντός μεγάλου αντίσκηνου και θα επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν εικονικά κάθε λεπτομέρεια της Σινδόνης, από το πρόσωπο μέχρι τα σημάδια της σταύρωσης. Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Πρόσωπα εντός του Προσώπου», αφιερωμένη σε πορτραίτα του Ιησού όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα στους αιώνες και σε σχέση με τη Σινδόνη.
Η Σινδόνη του Τορίνο θεωρείται από μερίδα πιστών ως το σάβανο του Ιησού Χριστού. Έχει διαστάσεις 4,3 επί 1,1 μέτρα και είναι κατασκευασμένη από λινό, υφασμένο σε μοτίβο ψαροκόκαλου. Φυλάσσεται στον καθεδρικό ναό του Ιωάννη του Βαπτιστή από το 1578 και αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής και θεολογικής αντιπαράθεσης.

Σε πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε από το Ιταλικό Ινστιτούτο Κρυσταλλογραφίας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, χρησιμοποιήθηκε η τεχνική σκέδασης ευρείας γωνίας ακτίνων Χ (WAXS), προκειμένου να εξεταστούν έξι μικρά δείγματα του υφάσματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάλυση της κυτταρίνης των ινών και η σύγκριση με άλλα ιστορικά υφάσματα υποδεικνύουν ότι το λινό της Σινδόνης προέρχεται από την εποχή του Ιησού.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Liberato De Caro, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της χρονολόγησης με άνθρακα 14 του 1988, που είχαν αποδώσει το ύφασμα στον Μεσαίωνα (1260–1390 μ.Χ.), πιθανόν δεν είναι αξιόπιστα, λόγω μόλυνσης των δειγμάτων. Όπως εξήγησε, η ακρίβεια τέτοιων χρονολογήσεων επηρεάζεται από την αδυναμία πλήρους καθαρισμού του υφάσματος.
Παράλληλα, η Daily Express ανέθεσε στην πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Midjourney την ανασύνθεση της μορφής του προσώπου που φέρεται να αποτυπώνεται στη Σινδόνη. Η ψηφιακή απεικόνιση παρουσιάζει έναν θλιμμένο άνδρα με χαρακτηριστικά που ευθυγραμμίζονται με την παραδοσιακή χριστιανική εικονογραφία: μακριά μαλλιά, γενειάδα και λιπόσαρκο πρόσωπο.
Η Ιερά Σινδόνη συνεχίζει να διχάζει την επιστημονική και θρησκευτική κοινότητα, καθώς δεν υπάρχει οριστική συναίνεση για την προέλευση και την αυθεντικότητά της. Η νέα ψηφιακή παρουσίασή της αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των προσκυνητών όσο και των ερευνητών.