Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επισκεφθεί την Ουκρανία ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις καταστροφές που έχει προκαλέσει η ρωσική επίθεση.
Η πρόσκληση διατυπώθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, η οποία μεταδόθηκε την Κυριακή. Η συνέντευξη είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν από το πυραυλικό πλήγμα στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, που σημειώθηκε την ίδια ημέρα και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων, πυροδοτώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις.
Αναφερόμενος εμμέσως στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Θέλουμε να έρθετε να δείτε. Νομίζετε ότι καταλαβαίνετε τι γίνεται εδώ. Πολύ καλά, θα σεβαστούμε την απόφασή σας. Αλλά σας παρακαλώ, προτού λάβετε οποιαδήποτε απόφαση, πριν από οιασδήποτε μορφής διαπραγμάτευση, ελάτε να δείτε τον κόσμο, τους άμαχους, τους πολεμιστές, τα νοσοκομεία, τις εκκλησίες, τα παιδιά, τους ανθρώπους, κατεστραμμένους ή νεκρούς. Ελάτε, δείτε και μετά ας καταρτίσουμε σχέδιο για να λάβει τέλος ο πόλεμος». «Θα καταλάβετε τι έκανε ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν», πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι υποστήριξε πως η «ρωσική άποψη είναι κυρίαρχη» στη νέα αμερικανική κυβέρνηση, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τραμπ ότι ο ίδιος θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο με διαπραγματεύσεις και ότι η Ουκρανία είχε «προκαλέσει» τη σύγκρουση. Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε αυτές τις δηλώσεις ενδεικτικές της επιρροής της ρωσικής προπαγάνδας στην αμερικανική πολιτική σκηνή.
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι έχει προειδοποιήσει τον Τραμπ πως δεν πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ο Πούτιν δεν ήθελε ποτέ να σταματήσει ο πόλεμος. Δεν ήθελε ποτέ να είμαστε ανεξάρτητοι. Ο Πούτιν θέλει να μας καταστρέψει εντελώς», είπε χαρακτηριστικά.
Η πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου προς τον Τραμπ εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια να αναδειχθεί η πραγματικότητα του πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας και να επηρεαστεί η διεθνής πολιτική στάση, ενόψει κρίσιμων αποφάσεων για τη στήριξη της χώρας από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους.