Περίπου 22 εκατομμύρια κάτοικοι του Πεκίνου κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους το Σάββατο, καθώς ισχυροί άνεμοι και αμμοθύελλες έπληξαν τη βόρεια Κίνα, προκαλώντας χάος στις μετακινήσεις, ζημιές σε υποδομές και διακοπή δραστηριοτήτων.
Οι άνεμοι στο Πεκίνο έφτασαν ταχύτητες έως και 162 χλμ/ώρα το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο οφείλεται σε πολική δίνη που ξεκίνησε από τη Μογγολία και συνοδεύτηκε από ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας. Η ορατότητα μειώθηκε στα 500 μέτρα ή και λιγότερο, ενώ σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκαν και φαινόμενα χαλαζόπτωσης.
Οι συνέπειες ήταν άμεσες: περισσότεροι από 800 δέντρα ξεριζώθηκαν, σχεδόν 7.000 πολίτες απομακρύνθηκαν προληπτικά, ενώ ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές σε παλαιά κτίρια, στύλους ηλεκτροδότησης και παράθυρα, σύμφωνα με μαρτυρίες και βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα.
On April 12, 2025, China got slammed by one of the worst sandstorms in decades. Gusts hit 150 km/h (93 mph). This is a classroom in Wuhan… pic.twitter.com/G9EYdzu8Xd
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) April 12, 2025
Μαρτυρίες από το Πεκίνο: «Ο άνεμος ούρλιαζε σαν λύκος»
Η Γιανγκ Μπόμπο, μεταπτυχιακή φοιτήτρια οικονομικών στο Πεκίνο, περιέγραψε τη θύελλα της Παρασκευής λέγοντας ότι «θρηνούσε σαν φαντάσματα και ούρλιαζε σαν λύκος». Όπως ανέφερε, ο άνεμος ξεκόλλησε μια γυάλινη πόρτα στο πανεπιστήμιό της. «Δεν βγήκα καθόλου έξω χθες το βράδυ, εκτιμώ τη ζωή μου», είπε χαρακτηριστικά μέσω γραπτών μηνυμάτων.
Κλειστά πάρκα, αναστολή συγκοινωνιών, ματαιώσεις πτήσεων και εκδηλώσεων
Οι αρχές του Πεκίνου ακύρωσαν εκατοντάδες πτήσεις από τα δύο μεγάλα διεθνή αεροδρόμια της πόλης, το Beijing Capital και το Daxing. Συνολικά, 693 πτήσεις ακυρώθηκαν έως τις 2 μ.μ. τοπική ώρα του Σαββάτου. Παράλληλα, ανεστάλησαν δρομολόγια τρένων και λεωφορείων, ενώ ματαιώθηκαν αθλητικές διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων ποδοσφαιρικών αγώνων και ενός μαραθωνίου που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή.
Sandstorms from Mongolia are hitting China's northern regions.😨 pic.twitter.com/pocjRBum3L
— ShanghaiPanda (@thinking_panda) March 27, 2025
Κλειστά παρέμειναν τουριστικά αξιοθέατα όπως η Απαγορευμένη Πόλη, το Θερινό Παλάτι και τμήματα του Σινικού Τείχους. Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα, κυρίως στο βόρειο και παράκτιο τμήμα της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι η αμμοθύελλα μπορεί να φτάσει ακόμη και μέχρι το Χονγκ Κονγκ.
Η μάχη της Κίνας με τις αμμοθύελλες
Η Κίνα αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες τα φαινόμενα αμμοθύελλας, τα οποία πηγάζουν από τις ερήμους Γκόμπι και Τακλαμακάν στα βόρεια της χώρας. Το Πεκίνο, που βρίσκεται κοντά σε αυτές τις άνυδρες περιοχές, πλήττεται συχνά από τέτοιες θύελλες που μειώνουν την ορατότητα σχεδόν στο μηδέν, καλύπτουν τα κτίρια με άμμο και προκαλούν δυσφορία στους πολίτες.
Το 2021, μια από τις μεγαλύτερες αμμοθύελλες της δεκαετίας μετέτρεψε τον ουρανό της κινεζικής πρωτεύουσας σε αποπνικτικό κίτρινο.
Οι τελευταίες θύελλες είναι από τις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί στην περιοχή εδώ και 75 χρόνια, με τους ανέμους να φτάνουν κατά τόπους τα 148 χλμ/ώρα.