Μια 50χρονη νεφροπαθής από την Αλαμπάμα έγινε η πρώτη ασθενής που επέζησε για τέσσερις μήνες με μεταμοσχευμένο νεφρό από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, καταγράφοντας χρονικό διάστημα ρεκόρ για τέτοιου είδους πειραματική μεταμόσχευση.
Η Τοουάνα Λούνεϊ υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση στο νοσοκομείο NYU Langone της Νέας Υόρκης στα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα από χρόνια αιμοκάθαρσης και χωρίς να βρίσκεται συμβατός ανθρώπινος δότης. Το μόσχευμα – ένα γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου – λειτούργησε για 130 ημέρες, πριν το σώμα της αρχίσει να το απορρίπτει στις αρχές Απριλίου.
Η επέμβαση αφαίρεσης του μοσχεύματος πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν σταδιακή απώλεια της λειτουργίας του οργάνου. Η ασθενής και η ιατρική ομάδα συναποφάσισαν την αφαίρεση, ώστε να διατηρηθεί η δυνατότητα μελλοντικής μεταμόσχευσης.
«Για πρώτη φορά από το 2016, χάρηκα τους φίλους και την οικογένειά μου χωρίς να εξαρτώμαι από το πρόγραμμα της αιμοκάθαρσης», δήλωσε η Λούνεϊ μέσω του νοσοκομείου. Αν και η εξέλιξη δεν ήταν το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την εμπειρία.
Η Λούνεϊ είχε δωρίσει το ένα νεφρό της στη μητέρα της το 1999. Οκτώ χρόνια πριν από τη μεταμόσχευση, επιπλοκές από την εγκυμοσύνη της οδήγησαν σε νεφρική ανεπάρκεια, καθιστώντας αναγκαία την αιμοκάθαρση. Η επιδείνωση της κατάστασής της και η απουσία συμβατού δότη οδήγησαν τους γιατρούς να προχωρήσουν στην πειραματική προσέγγιση.
Ο επικεφαλής της μεταμοσχευτικής ομάδας, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, ανέφερε ότι η απόρριψη του μοσχεύματος ενδέχεται να συνδέεται με τη μείωση των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, η οποία κρίθηκε απαραίτητη για την αντιμετώπιση λοίμωξης άσχετης με το μόσχευμα. Τα αίτια της απόρριψης βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Παρά την εξέλιξη, οι επιστήμονες θεωρούν την τετράμηνη επιβίωση σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης οργάνων από γενετικά τροποποιημένα ζώα, ενισχύοντας τις ελπίδες για αντιμετώπιση της χρόνιας έλλειψης μοσχευμάτων.