Ο υπουργός Άμυνας του Παναμά απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα επιστροφής αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα με σκοπό την προστασία της Διώρυγας του Παναμά – του στρατηγικού θαλάσσιου διαύλου που συνδέει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Το θέμα είχε εγείρει νωρίτερα ο Αμερικανός ομόλογός του, Πιτ Χέγκσεθ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην παναμαϊκή πρωτεύουσα.
«Ο Παναμάς, μέσω του προέδρου (Χοσέ Ραούλ) Μουλίνο, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε στρατιωτικές βάσεις ή αμυντικές εγκαταστάσεις στο έδαφός μας», δήλωσε ο Φρανκ Αμπρέγο, ενώπιον του Πιτ Χέγκσεθ.
Αμερικανικές απαιτήσεις για προνομιακή πρόσβαση στη Διώρυγα
Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στον Παναμά στο πλαίσιο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει «ευκαιρία» για επαναλειτουργία στρατιωτικής βάσης ή αεροναυτικού σταθμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγκαταστάσεις αυτές θα φιλοξενούσαν αμερικανικά και παναμαϊκά στρατεύματα, με στόχο την «ασφάλεια» της Διώρυγας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC News στα μέσα Μαρτίου, ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να εξετάσει σενάρια για αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Παναμά – πληροφορία που φέρεται να βασίζεται σε πηγές εντός της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η είδηση αυτή προκάλεσε έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, από την οποία τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν αποχωρήσει εδώ και 25 χρόνια, με εξαίρεση τις περιπτώσεις διεξαγωγής κοινών ασκήσεων.
Η ιστορική σχέση των ΗΠΑ με τη Διώρυγα
Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στον Παναμά τον Δεκέμβριο του 1989 για να ανατρέψουν τον δικτάτορα Μανουέλ Αντόνιο Νοριέγα, ο οποίος κατηγορούνταν για εμπλοκή σε διακίνηση ναρκωτικών. Ακολούθησε, το 1994, η σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, και η πλήρης παράδοση της διαχείρισης της Διώρυγας στον Παναμά την 31η Δεκεμβρίου 1999.
Η Διώρυγα, κατασκευασμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαινιασμένη το 1914, πέρασε υπό τον έλεγχο των παναμαϊκών αρχών βάσει διμερών συμφωνιών που συνάφθηκαν κατά τη θητεία του προέδρου Τζίμι Κάρτερ.
Ωστόσο, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει διατυπώσει την πρόθεση να «επανακτήσει» τον έλεγχο της Διώρυγας, επικαλούμενος την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή και χωρίς να αποκλείει ακόμα και τη χρήση βίας.
Αντίδραση Παναμά στην απαίτηση για δωρεάν χρήση
Ο Πιτ Χέγκσεθ επανέλαβε την πάγια απαίτηση της Ουάσινγκτον για «κατά προτεραιότητα και δωρεάν» χρήση της Διώρυγας από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Διώρυγας του Παναμά, Χοσέ Ραμόν Ικάσα, ανέφερε τη δημιουργία ενός «μηχανισμού» που θα επιτρέπει σε πολεμικά πλοία και βοηθητικά σκάφη να επωφελούνται από ειδικό σύστημα αμοιβών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό το σύστημα δεν συνεπάγεται απαραίτητα δωρεάν χρήση της Διώρυγας.
ΑΠΕ