Με μια αιφνιδιαστική απόφαση ο Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τους δασμούς προς την Κίνα από το 104% στο 125%, απόφαση που θα ισχύσει άμεσα, ενώ την ίδια στιγμή του δώρο του προς όλο τον υπόλοιπο πλανήτη ήταν η μείωση των δασμών στο 10% για 90 ημέρες.
Ήταν ακριβώς το νεύμα που περίμεναν οι αγορές, εκτοξεύοντας τους δείκτες στη Νέα Υόρκη (καθώς η Ευρώπη και η Ασία είχαν ήδη κλείσει), ενώ και μεμονωμένες μετοχές πήρε ξαφνικά την ανιούσα, ιδίως όσες από την περασμένη Παρασκευή «αιμορραγούσαν«» ασταμάτητα.
Ο S&P 500 βρέθηκε πολύ γρήγορα πάνω από τις 40.000 μονάδες και -με κάποιες αυξομειώσεις- έμεινε εκεί. Η άνοδος ξεπερνά το 7%.
Εξαιρετικά ανοδική ήταν και η πορεία μετοχών τεχνολογίας. Στο +15% μέσα σε λίγα λεπτά η μετοχή της Tesla, στο +13% η NVIDIA: +13% και στο +11% η Apple.
Πολύ καλή ήταν η πορεία για Meta, Amazon, Microsoft και Google με αυξήσεις που ξεπέρασαν το 5% μέσα σε λίγα λεπτά.
Ο Τραμπ στο μήνυμά του στο Truth Social είπε ότι δεκάδες χώρες έχουν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και θα δουν τους δασμούς να παγώνουν ή να μειώνονται στο 10%, απόφαση επίσης με άμεση ισχύ.
Λίγες ώρες νωρίτερα, η Κίνα είχε αυξήσει τους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές στο 84%, σε αντίποινα για τους αμερικανικούς δασμούς στο 104% στα κινεζικά προϊόντα που τέθηκαν σε ισχύ τα μεσάνυχτα.
Η ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο, τονίζει η Washington Post, ήρθε μετά τον μεγάλο όγκο πωλήσεων του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου. Τα ομόλογα, που θεωρούνται συνήθως ως ασφαλές καταφύγιο όταν οι αγορές είναι ασταθείς, αυξήθηκαν απότομα σε ποσοστό άνω του 4,5% πριν υποχωρήσουν κάπως.
Τα προβλήματα της αγοράς ομολόγων αύξησαν τους φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να βρίσκονται στα πρώτα στάδια μιας χρηματοπιστωτικής αναταραχής που θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Συνήθως, οι επενδυτές καταφεύγουν στα κρατικά ομόλογα κατά τη διάρκεια πανικού στην αγορά, επειδή η αμερικανική κυβέρνηση θεωρείται ως μία από τις ασφαλέστερες επενδύσεις στον κόσμο.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ προσπάθησε την Τετάρτη να περιορίσει τους φόβους. Υποστήριξε ότι η αναταραχή στην αγορά των ομολόγων οφειλόταν σε «κάποιους πολύ μεγάλους παίκτες με μόχλευση», όπως οι θεσμικοί επενδυτές που δανείστηκαν σε μεγάλο βαθμό για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.