Η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ του Λευκού Οίκου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εμφανής και στο ζήτημα των δασμών. Ενώ η Ουάσινγκτον προτίμησε να επιβάλει έναν ενιαίο δασμό της τάξης του 20% σε όλα τα ευρωπαϊκής προέλευσης αγαθά (και 25% στο αλουμίνιο και τον χάλυβα), οι Βρυξέλλες προτιμούν μια σταδιακή προσέγγιση σε τρεις φάσεις και σε συγκεκριμένη λίστα .
Το BBC μεταφέρει υπολογισμούς που δείχνουν ότι οι δασμοί της ΕΕ προς τις ΗΠΑ θα επηρεάσουν αγαθά αξίας που σχεδόν φτάνει τα 21 δισ. ευρώ.
Σε μια πρώτη φάση, στις 14 Απριλίου θα τεθούν σε ισχύ δασμοί για αγαθά ύψους 3,9 δισ. ευρώ που πωλούν οι ΗΠΑ προς την Ευρώπη. Ένα μήνα αργότερα, στις 15 Μαΐου θα εφαρμοστούν δασμοί για αγαθά 13,5 δισ. ευρώ ενώ για αγαθά με αξία άλλα 3,5 δισ. οι δασμοί μετατίθενται για την 1η Δεκεμβρίου.
Για την ώρα η λίστα των προϊόντων δεν έχει οριστικοποιηθεί (αυτό αναμένεται να γίνει το επόμενο 24ωρο), αλλά η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται να τεθεί στο στόχαστρο των μέτρων.
Σε μια προκαταρκτική λίστα προϊόντων, που είδε το Euronews περιλαμβάνονταν ακόμη σκάφη, γιοτ και βάρκες, μοτοσικλέτες, τρόφιμα (καφές, χυμός πορτοκάλι), ζωντανά πουλερικά, μέταλλα (χαλκός και σίδηρος) και χάλυβας.
Συνολικά 1.680 κωδικοί προϊόντων, ένα «προσεκτικό μείγμα», λένε από την ευρωπαϊκή πλευρά.
Τα πουλερικά, το καλαμπόκι και τα φρούτα αναμένεται να είναι από τα πρώτα που επιβαρυνθούν. Για την ώρα, όπως μετέδωσε το Reuters η αγορά των δημητριακών αντιδρά συγκρατημένα καθώς δεν εκτιμά ότι οι δασμοί θα παραμείνουν για πολύ ώστε να επηρεάσουν καθοριστικά τις τιμές .
Ειδικά σε ό,τι αφορά το καλαμπόκι, στην Ευρώπη το αγοράζουν κυρίως κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι, φέτος όμως έχουν άφθονα αποθέματα που αγόρασαν σε χαμηλές τιμές.
Το διάστημα 1η Ιουλίου 2024 και 6 Απριλίου φέτος η ΕΕ εισήγαγε 3,4 εκατ. τόνους καλαμπόκι έναντι 114.000 τόνων πέρυσι. Εναλλακτικές αγορές καλαμποκιού για την ΕΕ είναι η Βραζιλία και η Ουκρανία, από τις οποίες οι τιμές είναι υψηλότερες σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Αντίθετα, η σόγια, τις οποίας οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερες σε όγκο από το καλμπόκι, θα επιβαρυνθεί με δασμούς από την 1η Δεκεμβρίου.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος πωλητής σόγιας στην ΕΕ με πάνω από 5 εκατ. τόνους τον χρόνο. Καθώς οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο, οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς έχουν στη διάθεσή τους χρόνο να βρουν εναλλακτικές πηγές.
Ένας άλλος στόχος, όπως προσθέτει το BBC είναι οι μοτοσικλέτες.
Αντίθετα, το ουίσκι -ειδικότερα το μπέρμπον- θα μείνει έξω από τη λίστα των δασμών γιατί η Ευρώπη δεν θέλει να πλήξει τη δική της παραγωγή που δεν περνά τις καλύτερες ώρες της. Η Γαλλία και η Ιταλία πίεσαν εξάλλου για μην ενταχθεί, την ώρα που ο Τραμπ απειλεί με δασμούς 200% σε ποτά και κρασιά.
Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες δεν έχουν κλείσει το παράθυρο του διαλόγου. Επισημαίνουν ότι τα μέτρα μπορεί να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν για «ένα δίκαιο και ισορροπημένο» αποτέλεσμα.
Μια λεπτομέρεια που δείχνει τα μεγέθη του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Ενώ ο συνολικός όγκος φτάνει τα 1,3 τρισ. δολάρια, το αμερικανικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο (και αντίστοιχα, από την ευρωπαϊκή πλευρά, το έλλειμμα) είναι μόλις 50 δισ. δολάρια.
Σε αυτό το πλαίσιο είχε νόημα η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για «μηδέν και μηδέν» επιβαρύνσεις, πρακτικά, δηλαδή για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, μια πρόταση που έκανε και ο Έλον Μασκ.