Κύκλο διαβουλεύσεων και πιθανούς μηχανισμούς αντίδρασης ενεργοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν νέους δασμούς στις εισαγωγές, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δηλώνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Σε δηλώσεις της μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η Ένωση προετοιμάζεται για την επιβολή αναλογικών αντίμετρων, ενώ σημείωσε την πρόθεσή της να εργαστεί από κοινού με τους εταίρους της στη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των αμερικανικών μέτρων.
Η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις των δασμών, οι οποίες, όπως είπε, επηρεάζουν δυσμενώς τόσο τις εύρωστες όσο και τις πιο ευάλωτες οικονομίες.
Αν και αναγνώρισε ότι οι δασμοί σηματοδοτούν καμπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει δεσμευμένη στον διάλογο και στη διαπραγμάτευση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα συμφέροντά της εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ακόμη ότι η Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους της για την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η νέα πραγματικότητα στο παγκόσμιο εμπόριο.
Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κιρ Στάρμερ εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 19 Μαΐου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Σύνοδος αναμένεται να εστιάσει σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η οικονομία και το εμπόριο.
Πάνω από 50 χώρες ζητούν διαπραγματεύσεις
Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Κέβιν Χάσετ, περισσότερες από 50 χώρες έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για να ξεκινήσουν εμπορικές διαπραγματεύσεις με φόντο τα νέα δασμολογικά μέτρα.
Μιλώντας στο ABC News, ο Χάσετ αρνήθηκε ότι η πολιτική των δασμών αποτελεί μοχλό πίεσης προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων.
Σε παράλληλες δηλώσεις στο NBC News, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, επιχείρησε να υποβαθμίσει την αρνητική αντίδραση των αγορών, σημειώνοντας ότι η πτώση των μετοχών μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας και ότι δεν υφίσταται λόγος εμφάνισης συνθηκών οικονομικής ύφεσης λόγω των δασμών.