Πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια έχασαν μέσα σε δύο ημέρες οι Έλον Μασκ, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Τζεφ Μπέζος, ως συνέπεια των ανακοινώσεων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών που προκάλεσαν σοβαρούς τριγμούς στις χρηματιστηριακές αγορές.

Οι απώλειες προέκυψαν μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για νέους δασμούς, οι οποίοι επιδείνωσαν το ήδη ευάλωτο επενδυτικό κλίμα, προκαλώντας δραματική πτώση στη Wall Street. Η αξία των μετοχών τεχνολογικών κολοσσών μειώθηκε αισθητά, συμπαρασύροντας προς τα κάτω την προσωπική περιουσία των επικεφαλής τους.

Σύμφωνα με το Forbes, στις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία της ορκωμοσίας Τραμπ, η περιουσία των τριών δισεκατομμυριούχων ανερχόταν σε σχεδόν 900 δισ. δολάρια: ο Έλον Μασκ κατείχε 434 δισ., ο Τζεφ Μπέζος 239 δισ. και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ 211 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, σήμερα η περιουσία του Ζούκερμπεργκ μειώθηκε κατά περίπου 18 δισ., του Μπέζος κατά 16 δισ., ενώ ο Μασκ απώλεσε πάνω από 11 δισ. δολάρια. Οι συνολικές απώλειες ξεπερνούν τα 110 δισ. από την αρχή του έτους, με το μεγαλύτερο πλήγμα να σημειώνεται μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Τραμπ.

Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών τους έχει επίσης συρρικνωθεί: η Tesla έπεσε κάτω από τα 800 δισ. δολάρια από τα 1,3 τρισ. της 20ής Ιανουαρίου, η Amazon από τα 2,5 τρισ. στα 1,9 τρισ. και η Meta από τα 1,5 στα 1,3 τρισ. δολάρια. Ανάλογες απώλειες καταγράφηκαν και στην Apple (από 3,5 σε 2,9 τρισ.) και στην Alphabet (κάτω από 1,8 τρισ. δολάρια).

Οι συνολικές απώλειες σε κεφαλαιοποίηση για τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα ανέρχονται σε περίπου 2,5 τρισ. δολάρια. Ιδιαίτερη είναι η πίεση σε εταιρείες που εξαρτώνται από πωλήσεις υλικών προϊόντων, όπως η Apple και η Tesla, σε αντίθεση με τις Microsoft και Nvidia που προσφέρουν κυρίως υπηρεσίες και έχουν μικρότερες απώλειες.

Οι εξελίξεις έρχονται σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ–Κίνας δοκιμάζονται ξανά από εμπορικές εντάσεις. Παρά την πολιτική στήριξη που είχαν επιδείξει πολλοί από τους επικεφαλής των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών προς τον Τραμπ, οι συνέπειες των μέτρων του αποτυπώνονται πλέον άμεσα στα οικονομικά τους δεδομένα.

Το κατά πόσο οι απώλειες αυτές θα αποδειχθούν προσωρινές ή θα έχουν πιο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο παραμένει αβέβαιο, καθώς η χρηματιστηριακή αστάθεια συνεχίζεται και οι επενδυτές αναμένουν νεότερες εξελίξεις στις εμπορικές πολιτικές της κυβέρνησης.

protothema.gr