Ρώσικο δικαστήριο στην πόλη Τσελιάμπινσκ καταδίκασε τον 28χρονο Μαξίμ Καμάτσιν, Μάρτυρα του Ιεχωβά, σε ποινή κάθειρξης έξι ετών για την κατηγορία της οργάνωσης δραστηριοτήτων εξτρεμιστικής ομάδας, όπως ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Καμάτσιν είναι ένας από τους περίπου 850 Μάρτυρες του Ιεχωβά που έχουν διωχθεί ποινικά από το 2017, όταν η Ρωσία απαγόρευσε την οργάνωση, χαρακτηρίζοντάς την «εξτρεμιστική». Σύμφωνα με τη θρησκευτική ομάδα, 588 μέλη της έχουν προστεθεί στο ομοσπονδιακό μητρώο εξτρεμιστών και τρομοκρατών και 460 έχουν φυλακιστεί για χρονικά διαστήματα.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Καμάτσιν δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι μάρτυρας του Ιεχωβά. Και καμία δίωξη δεν μπορεί να με κάνει να απαρνηθώ τις πεποιθήσεις μου… Καμία απαγόρευση νομικών προσώπων δεν μπορεί να εμποδίσει έναν άνθρωπο να είναι πιστός».
Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι στην υπόθεση συμμετείχαν πράκτορες της υπηρεσίας ασφαλείας FSB, ανακριτές ειδικευμένοι στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού και ειδικές δυνάμεις της εθνικής φρουράς. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι, ηλεκτρονικές συσκευές και χειρόγραφα με θρησκευτικό περιεχόμενο.
«Η έρευνα απέδειξε ότι κατά την περίοδο από το 2017 έως το 2022, ο καταδικασθείς οργάνωσε και διαχειρίστηκε τις δραστηριότητες μιας απαγορευμένης θρησκευτικής οργάνωσης και εδαφικών “πυρήνων” που περιλαμβάνονται στη δομή της», σημείωσε η σχετική ανακοίνωση.
Η θρησκευτική ζωή στη Ρωσία κυριαρχείται από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία διατηρεί στενή σχέση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ορισμένοι Ορθόδοξοι θεολόγοι χαρακτηρίζουν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά ως «ολοκληρωτική αίρεση», λόγω του τρόπου δράσης τους — όπως το κήρυγμα πόρτα-πόρτα και η άρνηση στράτευσης.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας έθεσε εκτός νόμου την οργάνωση το 2017, απαγορεύοντας τα σχεδόν 400 παραρτήματά της σε όλη τη χώρα και χαρακτηρίζοντας τη δραστηριότητά της εξτρεμιστική.
Οι ποινές που έχουν επιβληθεί στα μέλη της έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με κάποιες να φτάνουν ακόμη και τα οκτώ χρόνια φυλάκισης. Πέρυσι επιβλήθηκαν οι αυστηρότερες ποινές έως σήμερα.
Τον περασμένο μήνα, ο 67χρονος Μάρτυρας του Ιεχωβά Βαλέρι Μπάιλο πέθανε λιγότερο από ένα χρόνο αφότου είχε καταδικαστεί σε 2,5 χρόνια φυλάκιση. Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι του είχε αρνηθεί ιατρική περίθαλψη για σχεδόν έναν χρόνο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ