Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας πως το σχέδιο των δασμών «πηγαίνει πολύ καλά» και ότι «το χρηματιστήριο και οι αγορές θα εκτοξευτούν». Ωστόσο, δεν προσδιόρισε το πότε, τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές κατέρρευσαν, με τη Wall Street να καταγράφει μαζικές ρευστοποιήσεις και βαριές απώλειες σε όλους τους βασικούς δείκτες.

Ο δείκτης S&P 500 υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2020, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών μετοχών μειώθηκε κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η στροφή των επενδυτών προς τα ομόλογα ερμηνεύεται ως ένδειξη επικείμενης οικονομικής επιβράδυνσης ή ακόμα και ύφεσης.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1.679 μονάδες ή 3,98%, κλείνοντας στις 40.545 μονάδες — η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 4,84% και έκλεισε στις 5.396 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε βουτιά 5,97%, φτάνοντας στις 16.550 μονάδες — η χειρότερη επίδοση από το 2020.

Σημαντική ήταν και η πτώση του δείκτη Russell 2000, που εκπροσωπεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με απώλειες άνω του 5% εντός της ημέρας και συνολική πτώση 21% από το πρόσφατο υψηλό του, εισήλθε πλέον επίσημα σε bear market, αντιστρέφοντας τη δυναμική του στο μετεκλογικό ράλι.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν πτώση, με το 10ετές να υποχωρεί προσωρινά κάτω από το 4% πριν σταθεροποιηθεί στο 4,04%, και το 2ετές να σημειώνει πτώση σχεδόν 20 μονάδων βάσης στο 3,7%.

Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως «δείκτης φόβου», κατέγραψε ημερήσια άνοδο άνω του 32% και διαμορφώθηκε κοντά στις 28 μονάδες, πολύ πάνω από το κρίσιμο όριο των 20 μονάδων, αντανακλώντας την υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές.

Η επενδυτική στρατηγική «America First trade», που βασιζόταν στην υπεραπόδοση των ΗΠΑ, δείχνει να αποσταθεροποιείται. Οι δασμοί φαίνεται να πλήττουν την εφοδιαστική αλυσίδα και να μειώνουν τα περιθώρια κέρδους μεγάλων εταιρειών όπως η Apple, η Nike και η Walmart.

Οίκοι και αναλυτές αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους, εξετάζοντας πλέον σενάρια οικονομικής ύφεσης. Η Nomura προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,6% για το 2025, με τον δομικό πληθωρισμό στο 4,7%. Η Barclays αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% και πληθωρισμό στο 3,7%.

Οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να παγιδευτεί ανάμεσα στην επιβράδυνση και τον επίμονο πληθωρισμό, περιορίζοντας τις δυνατότητες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) να μειώσει επιθετικά τα επιτόκια. Παρ’ όλα αυτά, οι χρηματαγορές τιμολογούν πλέον πιθανότητα 50% για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το 2025 — ένα σενάριο που μέχρι πρότινος θεωρείτο αδιανόητο.

«Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για τους δασμούς, και οι αγορές δεν το είχαν προεξοφλήσει», προειδοποίησε η Μέρι Αν Μπάρτελς της Sanctuary Wealth, προσθέτοντας πως «ακόμη κι αν δεν οδηγηθούμε σε ύφεση, είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί – τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως».

Ο Ζιμ Ζέλτερ της Apollo Global Management εκτίμησε ότι η πιθανότητα ύφεσης αγγίζει πλέον το 50%, δηλώνοντας πως «οι δασμοί ενδέχεται να εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να δυσκολέψουν περαιτέρω τη Fed να δράσει προληπτικά».

Τεχνικοί αναλυτές της αμερικανικής αγοράς σχολίαζαν ότι το ψυχολογικό όριο των 5.500 μονάδων του S&P 500 κινδυνεύει να διασπαστεί και αν δεν συγκρατηθεί, θα επαναδοκιμαστούν τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της χρονιάς, ήτοι στις 5.504 μονάδες στις 13 Μαρτίου και στις 5.488 μονάδες στις 31 Μαρτίου.

Κατά τον Μπανού Μπαβεζά της UBS οι δασμοί ήρθαν σε λάθος χρονική συγκυρία και αυξάνουν τον κίνδυνο εισόδου σε bear market.

Εξάλλου, μαζί με την οικονομική επιβράδυνση θα δοκιμαστούν και οι επιδόσεις των επιχειρήσεων. «Έχουμε περάσει το πρώτο στάδιο της κρίσης: την κορύφωση της αβεβαιότητας. Το επόμενο είναι οι υποβαθμίσεις κερδών» τόνισε η Ιρένε Τάνκελ της BCA Research ανέφερε:

Πάντως, η Σολίτα Μαρκέλι της UBS Global Wealth Management εκτιμά ότι, αν και η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, υπάρχει ελπίδα για ανακούφιση στο β’ εξάμηνο, αν οι διαπραγματεύσεις για μείωση των δασμών αποδώσουν. Ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε την πιθανότητα διορθώσεων, μετά από διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως θα προχωρήσει όντως σε αλλαγές.

Τo sell-off ήταν γενικευμένο σε όλους τους κλάδους με τις μεγαλύτερες πιέσεις να καταγράφονται στις τεχνολογικές μετοχές, όπως την Nvidia και την Tesla και τις πολυτεθνικές, όπως η Nike και η Apple, που υπέστη και ιστορική καθίζηση στην συνολική της αξία

Δραματική πτώση και για τον τραπεζικό κλάδο με τον δείκτη να χάνει περίπου 8%, με μεγαλύτερες χαμένες την Citi και την Bank of America με διψήφια ποσοστά πτώσης.

Στις λίγες εξαιρέσεις ξεχώρισε η μετοχή της Coca-Cola, η οποία με αύξηση της τάξεως του 2,5% κατάφερε να «πιάσει» νέο υψηλό , καθώς θεωρείται ένα ισχυρό brand που δεν θα χάσει τους πελάτες της παγκοσμίως.

 Το χρηματιστήριο στο Τόκιο πέφτε μετά τη βουτιά των δεικτών στη Wall Street

Το χρηματιστήριο στο Τόκιο υποχωρούσε κατά 1,9% τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών, την επομένη της βουτιάς των δεικτών στη Wall Street, εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλοντας καταιγισμό τελωνειακών δασμών σε εμπορικούς εταίρους της χώρας του.

Λίγο πριν από τις 03:10 (ώρα Κύπρου), ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε 1,9% στις 34.074 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix κατέγραφε ακόμη πιο ισχυρή πτωτική τάση, υποχωρώντας κατά 2,28%, στις 2.510 μονάδες,

Στο χρηματιστήριο της Σεούλ ο δείκτης Kospi άνοιξε με πτώση 1,5%, στο Σίδνεϊ ο βασικός δείκτης κατέγραφε απώλειες 1,33%.

ΔΝΤ: «Σημαντικός κίνδυνος»

Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως θα επιβληθούν στα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα του εγείρουν «σημαντικό κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε χθες Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Είναι σημαντικό να αποφευχθούν μέτρα που θα μπορούσαν να πλήξουν ακόμη περισσότερο την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε η κυρία Γκεοργκίεβα σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της.

protothema.gr – ΑΠΕ-ΜΠΕ