Ο αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται εξαιτίας ένοπλων συγκρούσεων παγκοσμίως έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), κάνοντας λόγο για αριθμούς «χωρίς προηγούμενο». Το 2024 προστέθηκαν 56.559 νέες περιπτώσεις αγνοουμένων, ανεβάζοντας το σύνολο των υποθέσεων που παρακολουθεί η Επιτροπή σε σχεδόν 255.000.
«Η ΔΕΕΣ καταγράφει αριθμούς αγνοουμένων χωρίς προηγούμενο», δήλωσε ο Φερνάντο Φορνάρις, σύμβουλος για ανθρωπιστικά θέματα της Επιτροπής, σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις. «Ο πόνος του να μην ξέρεις τι απέγινε κάποιος δικός σου άνθρωπος είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβούν», τόνισε.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, επεσήμανε ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια» και την απέδωσε στην έξαρση των συγκρούσεων και στην περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Κατά τη διάρκεια ενόπλων συρράξεων, άνθρωποι εξαφανίζονται λόγω δολοφονιών, βασανιστηρίων, απαγωγών, αυθαίρετων κρατήσεων ή επειδή τρέπονται σε φυγή, ανέφερε ο Τουρκ. Επισήμανε επίσης ότι οι αριθμοί διογκώνονται από τα απολυταρχικά καθεστώτα, τις συνεχιζόμενες κατασταλτικές πολιτικές, καθώς και από εξαφανίσεις μεταναστών σε επικίνδυνες διαδρομές.
«Το εύρος είναι τεράστιο. Οι αριθμοί κυμαίνονται από δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους σε ορισμένες χώρες ως πολύ πάνω από 100.000 σε άλλες», πρόσθεσε.
Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις Εξαναγκαστικές Εξαφανίσεις, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει εξετάσει περισσότερες από 62.000 υποθέσεις σε 115 χώρες τα τελευταία 45 χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό αντιπροσωπεύει μόλις «την κορυφή του παγόβουνου».