Από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το σχέδιό του για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές. Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στον Κήπο των Ρόδων υπό τις έντονες επευφημίες και τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων.
«Έχουμε μερικά πολύ, πολύ καλά νέα σήμερα» δήλωσε αρχικά. «Πολλά καλά πράγματα συμβαίνουν για τη χώρα μας. Σήμερα είναι η Ημέρα της Απελευθέρωσης. Η 2α Απριλίου 2025 θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως η ημέρα που η αμερικανική βιομηχανία αναγεννήθηκε, η ημέρα που το πεπρωμένο της Αμερικής διεκδικήθηκε και η ημέρα που αρχίσαμε να κάνουμε την Αμερική ξανά πλούσια».
Τόνισε ότι θα υπογράψει ένα «ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα για τη θέσπιση αμοιβαίων δασμών σε χώρες σε όλο τον κόσμο».
Δείτε τις ανακοινώσεις Τραμπ:
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι «εδώ και δεκαετίες, η χώρα μας έχει λεηλατηθεί, απογυμνωθεί, καταπατηθεί και κατασπαραχθεί από έθνη κοντινά και μακρινά», τόσο από συμμάχους όσο και από αντιπάλους. «Οι φορολογούμενοι μας έχουν εξαπατηθεί για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πια» συμπλήρωσε.
«Τώρα είναι η σειρά μας να ευημερήσουμε» δήλωσε ο Τραμπ. Παράλληλα, ανακοίνωσε δασμούς 25% στα αυτοκίνητα από όλο τον κόσμο με άμεση εφαρμογή από τα μεσάνυχτα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε ότι επί δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες μείωναν τους εμπορικούς δασμούς προς άλλες χώρες, την ώρα που τα ίδια τα κράτη επέβαλαν τεράστιους φόρους στα αμερικανικά προϊόντα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε ευθέως άλλα κράτη για μια σειρά πρακτικών, μεταξύ των οποίων η κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας και η υιοθέτηση αθέμιτων εμπορικών κανόνων.
«Ο φίλος είναι μερικές φορές χειρότερος από τον εχθρό»
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση με αιχμή το διεθνές εμπόριο, δηλώνοντας πως σε ορισμένες περιπτώσεις «ο φίλος είναι χειρότερος από τον εχθρό».
Αναφέρθηκε στις αγορές αυτοκινήτων σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, επισημαίνοντας ότι πάνω από το 80% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη Νότια Κορέα πωλούνται εντός της χώρας, ενώ στην Ιαπωνία το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 90%. Την ίδια στιγμή, τα αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής αντιπροσωπεύουν μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό στις αγορές αυτών των χωρών.
«Η Ford πουλάει ελάχιστα στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η ανισορροπία αυτή έχει οδηγήσει στην «αποδεκάτιση» της αμερικανικής βιομηχανίας.
«Αυτός είναι ο λόγος που απόψε, ακριβώς τα μεσάνυχτα, θα επιβάλουμε δασμό 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ένας εργάτης αυτοκινητοβιομηχανίας από το Ντιτρόιτ, ονόματι Μπράιαν, πήρε τον λόγο δηλώνοντας ξεκάθαρη στήριξη στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών. «Εμείς και οι συνάδελφοί μου στη UAW στηρίζουμε 100% την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας χειροκροτήματα από το ακροατήριο.
«Υπερασπιζόμαστε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους»
Ο Τραμπ συνέχιζε λέγοντας ότι με τις σημερινές του ενέργειες, οι ΗΠΑ «υπερασπίζονται τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους» που έχουν υποστεί «βάναυση μεταχείριση» από έθνη σε όλο τον κόσμο.
Λέει ότι ο Καναδάς επιβάλλει δασμούς 200-250% σε «πολλά από τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα».
Ο Τραμπ επέκρινε επίσης το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «επιδοτούν πολλές χώρες», κατονομάζοντας τον Καναδά και το Μεξικό ως παραδείγματα. «Κάποια στιγμή πρέπει να πεις: ήρθε η ώρα να δουλέψετε και λίγο για τους εαυτούς σας», είπε, απευθυνόμενος προς τα κράτη που –κατά την άποψή του– στηρίζονται υπερβολικά στην αμερικανική στήριξη.
Ανταποδοτικοί δασμοί κατά το ήμισυ για πολλές χώρες
Κίνα 34%
ΕΕ 20%
Βιετνάμ 46%
Ταϊβάν 32%
Ιαπωνία 24%
Ινδία 26%
Νότια Κορεά 25%
Ταϊλάνδη 36%
Ελβετία 31%
10% μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο
30% Νότια Αφρική
24 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη λίστα με τους «ανταποδοτικούς δασμούς». Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Μας κλέβουν. Είναι τόσο λυπηρό να το βλέπεις. Είναι τόσο θλιβερό» δήλωσε.




Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τους δασμούς κρατώντας έναν πίνακα στον οποίο αναγράφονταν αναλυτικά τα ποσοστά για κάθε χώρα:

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τρέφει «μεγάλο σεβασμό» για την Κίνα και τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο τόνισε ότι το Πεκίνο έχει «εκμεταλλευτεί σε τεράστιο βαθμό» τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως ανέφερε, οι ξένοι ηγέτες προστατεύουν τα συμφέροντα των χωρών τους, επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα. «Ήρθε η ώρα να κάνουμε κι εμείς το ίδιο», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να φροντίζουμε τη δική μας χώρα».
«Ήρθε η ώρα να φροντίσουμε τους δικούς μας ανθρώπους»
Κατά την ομιλία του λίγο πριν υπογράψει το σχέδιο για την επιβολή αμοιβαίων δασμών, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι «επιτέλους, η Αμερική έρχεται πρώτη».
«Σήμερα υπερασπιζόμαστε τον Αμερικανό εργαζόμενο και βάζουμε επιτέλους την Αμερική πρώτη», δήλωσε παρουσιάζοντας τους δασμούς ως ένα μέτρο που ενισχύει τους πολίτες των ΗΠΑ. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «φροντίζουν χώρες σε όλο τον κόσμο», αλλά όταν επιχειρείται κάποια μείωση αυτής της στήριξης, τότε «οι άλλοι εκνευρίζονται που δεν τους προσέχουμε πλέον».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι δασμοί είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να φροντίσουμε πρώτα τους δικούς μας ανθρώπους».
Παράλληλα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας: «Μπορούμε πραγματικά να γίνουμε εξαιρετικά πλούσιοι. Πλουσιότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και δεν θα το πιστεύετε. Απλώς τώρα γινόμαστε έξυπνοι». Αν θέλετε μηδενικό δασμό φτιάξτε τα προϊόντα σας στις ΗΠΑ, ήταν το μήνυμα Τραμπ προς όλους.
«Δεν υπάρχει δασμός αν κατασκευάζεις το προϊόν σου εδώ στην Αμερική», δήλωσε χαρακτηριστικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής.
«Η Αμερική μεταμορφώνεται»
Μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη σε τροχιά ριζικής αλλαγής.
«Δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά μεταμόρφωση μιας χώρας όπως αυτή που ήδη συντελείται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις ως «ένα απίστευτο θέαμα».
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση των νέων δασμών, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι και επιχειρήσεις την υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό.
Παραδέχθηκε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις: «Θα υπάρξουν παράπονα από τους παγκοσμιοποιητές, τα ειδικά συμφέροντα και τα fake news», όμως έσπευσε να προσθέσει ότι όλοι αυτοί «είναι οι ίδιοι που τα τελευταία 30 χρόνια είχαν κάνει λάθος σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ».
Τραμπ: Το μέλλον της Αμερικής θα χτιστεί με «αμερικανικά χέρια»
Ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης προς όλους τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και γερουσιαστές, ζητώντας ενότητα για την έγκριση ενός προϋπολογισμού που θα μπορεί να στηρίξει ο ίδιος.
«Από εδώ και πέρα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να λέει στους Αμερικανούς εργαζομένους και στις οικογένειές τους ότι δεν μπορούν να έχουν το μέλλον που αξίζουν», τόνισε με έμφαση.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε πως το μέλλον της Αμερικής θα χτιστεί «με αμερικανικά χέρια, με αμερικανικές καρδιές και με αμερικανικό ατσάλι».