Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας προωθεί σχέδιο νόμου που προβλέπει την προσωρινή αφαίρεση της υπηκοότητας από πολίτες με διπλή ιθαγένεια, οι οποίοι κρίνεται ότι συνιστούν «απειλή» για το κράτος. Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να εγκριθεί με ευκολία από το κοινοβούλιο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Εισηγητής του νομοσχεδίου είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Το κείμενο προβλέπει ότι η υπηκοότητα θα αφαιρείται σε όσους θεωρείται πως υπηρετούν σκοπούς ξένης χώρας ή οργάνωσης, ή αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Η ρύθμιση δεν θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου η δεύτερη υπηκοότητα είναι κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελβετίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας ή της Ισλανδίας, σύμφωνα με τη διατύπωση του νομοσχεδίου.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σχεδίου αποτελεί το γεγονός ότι η αφαίρεση της υπηκοότητας δεν θα είναι μόνιμη, αλλά θα έχει ισχύ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που μπορεί να φθάνει έως και τα δέκα έτη, κατά περίπτωση. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στις οποίες η αφαίρεση υπηκοότητας ισχύει διά βίου ή γίνεται οικειοθελώς, το ουγγρικό μοντέλο εισάγει προσωρινή εφαρμογή.

Οι επικριτές της κυβέρνησης Όρμπαν χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση νέο μέσο καταστολής, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η φίμωση πολιτικών αντιπάλων και οργανώσεων που δεν ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική γραμμή.

Το μέτρο εκτιμάται ότι αφορά κυρίως άτομα με διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ-Ουγγαρίας, τα οποία εργάζονται για οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η προσωρινή απώλεια της ουγγρικής ιθαγένειας θα καθιστούσε δυνατή την απέλασή τους, καθώς το ισχύον δίκαιο απαγορεύει την απομάκρυνση πολιτών της χώρας.

Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει δεχθεί επανειλημμένα επικρίσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις και ευρωπαίους εταίρους για κατασταλτικές πολιτικές κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετούς θητείας του. Η κυβέρνησή του υποστηρίζει ότι όσοι την επικρίνουν εκπροσωπούν «ξένα συμφέροντα» και προσπαθούν να «βλάψουν» την Ουγγαρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διατυπώσει ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία και έχει παγώσει μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονταν για τη Βουδαπέστη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ