Οι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν ζωντανή μια γυναίκα από τα ερείπια ενός ξενοδοχείου στη Μιανμάρ, σύμφωνα με αξιωματούχους, μια αχτίδα ελπίδας τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.700 ανθρώπους, καθώς τα λίγα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται χωρίς εξοπλισμό ενάντια στον χρόνο για να βρουν περισσότερους επιζώντες.
Η γυναίκα ανασύρθηκε από τα ερείπια του ξενοδοχείου Great Wall στην πόλη Μάνταλεϊ, σύμφωνα με ανάρτηση της κινεζικής κυβέρνησης στα Μέσ Κοινωνικής Δικτύωσης.
Η Μάνταλεϊ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ, που προκάλεσε μαζικές καταστροφές στη Μιανμάρ και ζημιές στη γειτονική Ταϊλάνδη την Παρασκευή.
Στην Μπανγκόκ, την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, τα συνεργεία συνέχισαν τη Δευτέρα τις απελπισμένες έρευνες για 76 ανθρώπους που πιστεύεται ότι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη που κατέρρευσε.
Έπειτα από σχεδόν τρεις ημέρες, οι φόβοι αυξάνονταν ότι οι διασώστες θα έβρισκαν και άλλα πτώματα, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των νεκρών στην Ταϊλάνδη, ο οποίος την Κυριακή ανερχόταν σε 18.
Αναφορές για 2.000 νεκρούς
Στη Μιανμάρ, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, που ελέγχονται από τη χούντα, ανέφεραν ότι έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 1.700 νεκροί. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 2.028 στη Μιανμάρ. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον νέο αριθμό των νεκρών.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι έσπευσαν να παράσχουν προμήθειες ανακούφισης σε περίπου 23.000 επιζώντες που επλήγησαν από τον σεισμό στην κεντρική Μιανμάρ.
«Οι ομάδες μας στη Μάνταλεϊ συμμετέχουν στις προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις έκτακτες και δύσκολες ανάγκες παρά το γεγονός ότι βιώνουν και οι ίδιες τις επιπτώσεις», δήλωσε στο Reuters η Νόρικο Τακάγκι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ στη Μιανμάρ. «Ο χρόνος είναι πολύτιμος, καθώς η Μιανμάρ χρειάζεται παγκόσμια αλληλεγγύη και υποστήριξη μετά από αυτή την τεράστια καταστροφή».
Η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη είναι μεταξύ των γειτόνων της Μιανμάρ που έχουν στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και ομάδες αρωγής, μαζί με τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν βοήθεια ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων «μέσω οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας με έδρα τη Μιανμάρ». Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι μια ομάδα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης από την USAID, η οποία υφίσταται μαζικές περικοπές υπό την κυβέρνηση Τραμπ, αναπτύσσεται στη Μιανμάρ.
Ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε στο BBC ότι απαιτείται βοήθεια σε πολλά επίπεδα. Προτεραιότητα για την οργάνωση είναι η παροχή βοήθειας και περίθαλψης στους τραυματίες. Η εξασφάλιση της πρόσβασης των ανθρώπων σε καθαρό νερό για την πρόληψη των ασθενειών είναι επίσης ζωτικής σημασίας ειδικά δεδομένων των καιρικών συνθηκών.
«Ξέρουμε ότι οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, έρχεται η θερμή εποχή και η θερμοκρασία είναι ήδη 35C – 40C», δήλωσε στο BBC ο Arnaud de Baecque από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Ο στρατός βομβαρδίζει σεισμόπληκτες περιοχές
Ο ΠΟΥ απηύθυνε επείγουσα έκκληση για βοήθεια ύψους 8 εκατ. δολαρίων. Ο οργανισμός του ΟΗΕ λέει ότι ανταποκρίνεται στο «υψηλότερο επίπεδο ενεργοποίησης έκτακτης ανάγκης» και οι δωρεές χρειάζονται για «να παρασχεθεί περίθαλψη που σώζει ζωές, να αποτραπούν οι επιδημίες ασθενειών και να αποκατασταθούν βασικές υπηρεσίες υγείας τις επόμενες 30 ημέρες».
Η καταστροφή στη Μιανμάρ επιτείνει την δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ της χούντας και αντιστασιακών ομάδων.
Ο στρατός που πήρε με πραξικόπημα την εξουσία το 2021 ανατρέποντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι, συνεχίζει να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες τρεις ημέρες ακόμα και σε σεισμόπληκτες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντιστασιακών.
Πριν από τον σεισμό υπήρχαν 3,5 εκατ. εκτοπισμένοι στη Μιανμάρ, μία χώρα με συνολικό πληθυσμό 55 εκατομμυρίων κατοίκων.