Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από χολέρα στην Αγκόλα από την αρχή του 2025, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το Σάββατο. Ο οργανισμός προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας είναι «πολύ υψηλός».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, μέχρι τις 23 Μαρτίου είχαν καταγραφεί 8.543 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 329 θάνατοι, με την επιδημία να επηρεάζει 16 από τις 21 επαρχίες της χώρας.
Παρά τον πλούτο της σε πετρελαϊκά αποθέματα, η Αγκόλα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτώχειας και με σοβαρές ελλείψεις σε βασικές υποδομές υγιεινής.
«Δεδομένης της ταχείας εξάπλωσης της επιδημίας, της παρατεταμένης περιόδου των βροχών και των διασυνοριακών μετακινήσεων πληθυσμού, ο ΠΟΥ αξιολογεί ως πολύ υψηλό τον κίνδυνο» της χολέρας τόσο για την Ανγκόλα όσο και για τις γειτονικές χώρες, αναφέρει ο Οργανισμός.
Η ανησυχία εντείνεται από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος χολέρας στη Ναμίμπια εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Το περιστατικό αφορά 55χρονη γυναίκα, η οποία ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Η χολέρα είναι σοβαρή λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων, νερού και περιττωμάτων, προκαλώντας οξεία διάρροια, εμετούς, μυϊκές κράμπες και σοβαρή αφυδάτωση. Χωρίς έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά και ενυδάτωση, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο μέσα σε λίγες ώρες. Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ασθένεια.
Από την αρχή του έτους μέχρι τις 23 Μαρτίου, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 93.172 κρούσματα χολέρας και 1.197 θανάτους σε 24 χώρες παγκοσμίως, με το 60% των κρουσμάτων να εντοπίζονται στην Αφρική.
ΑΠΕ-ΜΠΕ