Ο καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή εκτός από τους εκατοντάδες νεκρούς, μέχρι στιγμής 1700, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες. Σύμφωνα με τις εικόνες που δημοσίευσε η Maxar Technologies, ο σεισμός ισοπέδωσε κτίρια, παγόδες και υποδομές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μανταλέι, καθώς και στην περιοχή Σαγκάινγκ.
Γειτονικές χώρες έστειλαν σήμερα στη Μιανμάρ πολεμικά πλοία και αεροπλάνα που μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικό διάσωσης, καθώς η παροχή διεθνούς βοήθειας αυξάνει τους ρυθμούς της μετά τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο μεγαλύτερο μέρος της φτωχής αυτής χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.
Η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι μέχρι στγμής οι νεκροί από τον σεισμό ανέρχονται σε 1.700, οι τραυματίες σε 3.400 και οι αγνοούμενοι σε 300.
Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί και ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, τρεις ημέρες μετά την ασυνήθιστη έκκλησή του για διεθνή βοήθεια.
Η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη συγκαταλέγονται στις γειτνονικές χώρες της Μιανμάρ που έχουν στείλει υλικοτεχνική βοήθεια και διαστώστες μαζί με τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία.
“Όλα τα στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία, καθώς και οι υγειονομικοί, πρέπει να εργαστούν από κοινού συντονισμένα και αποτελεσματικά προκειμένου να διασφαλίσουν αποτελεσματική ιατρική απόκριση”, δήλωσε ο επικεφαλής της χούντας, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.
Τα προγνωστικά μοντέλα της γεωλογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ USGS εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τις 10.000 και οι ζημιές μπορεί να ξεπεράσουν το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.
Ο σεισμός ταρακούνησε τμήματα της γειτονικής Ταϊλάνδης με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ένας υπό ανέγερση ουρανοξύστης και να σκοτωθούν 17 άνθρωποι στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις ταϊλανδικές αρχές. Τουλάχιστον 78 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια του κτηρίου.
Η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει σημειωθεί στη Μιανμάρ εδώ και χρόνια κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές, περιλαμβανομένου ενός αεροδρομίου, αυτοκινητοδρόμους και γέφυρες, επιβραδύνοντας τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν την κατάρρευση της γέφυρας Σαγκάινγκ πάνω από τον ποταμό Ιραουάντι, ενώ ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν μετατραπεί σε ερείπια.





Μέχρι στιγμής, οι αρχές αναφέρουν 1.644 νεκρούς, 3.408 τραυματίες και 139 αγνοούμενους. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες θύματα, με τον αριθμό των νεκρών να ενδέχεται να φτάσει τις 50.000.
Οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες των επιζώντων ότι ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν μέσα σε δευτερόλεπτα, παρασύροντας μαζί τους εκατοντάδες ανθρώπους. Η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με ολόκληρες γειτονιές να έχουν εξαφανιστεί.
Η διεθνής κοινότητα εκφράζει την αλληλεγγύη της και προσφέρει βοήθεια στη Μιανμάρ, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της.
Η Δύναμη Λαϊκής Άμυνας (PDF), η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ που ηγείται του αγώνα κατά της στρατιωτικής χούντας, ανακοίνωσε σήμερα μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Η ανακοίνωση της PDF αναφέρει ότι «θα σταματήσει για δύο εβδομάδες τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», αρχής γενομένης από τις 30 Μαρτίου 2025.
Η Δύναμη Λαϊκής Άμυνας υπογραμμίζει επίσης πως «θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις» με στόχο τη διασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών για τη στέγαση των σεισμόπληκτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.
Ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Παρασκευή το κεντρικό τμήμα της χώρας, έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.644 ανθρώπων, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που δημοσιοποίησε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ.
Από το πραξικόπημα του 2021, με το οποίο ανετράπη η εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η χούντα προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία της, αντιμετωπίζοντας τόσο την ένοπλη αντίσταση της PDF όσο και τις αντάρτικες ομάδες μειονοτήτων που διατηρούν τον έλεγχο σε αρκετές παραμεθόριες περιοχές.
Τουλάχιστον 17 νεκροί στην Μπανγκόκ από τον σεισμό
Ο απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε προχθές, Παρασκευή, τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη ανήλθε στους 17 νεκρούς στην Μπανγκόκ, όπως ανέφεραν σήμερα οι αρχές της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.
Η μητροπολιτική αρχή της Μπανγκόκ ανακοίνωσε πως 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 83 παραμένουν αγνοούμενοι, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση ενός 33ώροφου ουρανοξύστη υπό ανέγερση σε μια συνοικία της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr