Περισσότεροι από 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μιανμάρ από τον πολύ ισχυρό σεισμό 7,7 Ρίχτερ, με τα σωστικά συνεργεία να αναζητούν σημάδια ζωής στα συντρίμμια.
Η κρατική τηλεόραση MRTV έκανε λόγο για 144 νεκρούς και 732 τραυματίες.
Οι περισσότερες ζημιές καταγράφονται στην πόλη Μανταλάι, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,7 βαθμών που έπληξε το μεσημέρι της Παρασκευής αυτήν την περιοχή. Ακολούθησε ένας επίσης ισχυρός μετασεισμός και πολλοί μικρότεροι.
Σε πολύ δύσκολες συνθήκες επιχειρούν οι διασώστες στη Μιανμάρ, που προσπαθούν μέσα στη νύχτα να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια.
Μέλος ομάδας διάσωσης που αποτελείται από απλούς ανθρώπους, δήλωσε στο BBC ότι χρειάζονται μηχανήματα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια. «Ξεθάβουμε ανθρώπους με γυμνά χέρια. Δεν είναι αρκετό για να βγάλουμε τα πτώματα και τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα», λέει.
«Οι άνθρωποι ουρλιάζουν: “Βοηθήστε με, βοηθήστε με”. Νιώθω τόσο απελπισμένος».
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 140 μοναχοί είναι παγιδευμένοι στο μοναστήρι Phaya Taug που κατέρρευσε στην Αμαραπούρα, δήλωσε στο Reuters διασώστης.
Σύμφωνα με τον διασώστη, τουλάχιστον 30 πτώματα έχουν ανασυρθεί από συντρίμμια στην κοντινή περιοχή από την οργάνωσή στην οποία ανήκει. Πολλά θύματα βρίσκονται σε πολυώροφα κτίρια, ξενοδοχεία και οικιστικές κατασκευές.
«Δεν έχω ξαναζήσει ποτέ κάτι τέτοιο – η πόλη μας μοιάζει με μια πόλη που έχει καταρρεύσει», είπε, εκτιμώντας ότι περίπου το 20% των κτιρίων της πόλης έχει καταστραφεί.
«Δεχθήκαμε εκκλήσεις για βοήθεια από ανθρώπους από το εσωτερικό [των κτιρίων], αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε επειδή δεν έχουμε αρκετό ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα για να απομακρύνουμε τα συντρίμμια», είπε, προσθέτοντας ότι οι διασώστες δεν θα σταματήσουν να εργάζονται.
Ποια η επιστημονική εξήγηση για την τεράστια καταστροφή
Η σεισμολόγος Τζοάνα Φορ Γουόκερ από το University College London εξήγησε στο Reuters ότι η σεισμική δραστηριότητα οφείλεται σε ένα τεκτονικό ρήγμα που διασχίζει τη χώρα από βορρά προς νότο, επιτρέποντας στις τεκτονικές πλάκες – την Ινδική και την Ευρασιατική – να κινούνται οριζόντια με διαφορετικές ταχύτητες. Αυτός ο τύπος σεισμού χαρακτηρίζεται ως «δονήσεις ολίσθησης», που συνήθως προκαλούν λιγότερες καταστροφές σε σύγκριση με σεισμούς σε ζώνες καταβύθισης, αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 8 Ρίχτερ.
Δείτε τον χάρτη με τις δονήσεις στην περιοχή:

Ο καθηγητής Μπιλ Μαγκουάιρ από το UCL χαρακτήρισε τον σεισμό ως πιθανώς τον ισχυρότερο που έχει πλήξει την ενδοχώρα της Μιανμάρ τα τελευταία 75 χρόνια. Ο Βρετανός γεωλόγος Ρότζερ Μάσον εξήγησε ότι, λόγω του μικρού βάθους, η ενέργεια του σεισμού δεν είχε τον χρόνο να διασκορπιστεί, με αποτέλεσμα τα κτίρια να δεχθούν την πλήρη ισχύ των κυμάτων. «Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στο επίκεντρο, διότι τα σεισμικά κύματα εκπέμπονται κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής ρήγματος», ανέφερε.
Η Μιανμάρ, αν και βρίσκεται σε μία από τις πλέον σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου, δεν διαθέτει υποδομές σχεδιασμένες για να αντέχουν τέτοια φαινόμενα, ιδίως στην ενδοχώρα. Όπως σημείωσε ο Μάσον, η τελευταία φορά που η Σαγκάινγκ επλήγη από ισχυρό σεισμό ήταν το 1956. Η USGS εκτιμά ότι οι θάνατοι θα μπορούσαν να κυμανθούν από 10.000 έως 100.000, ενώ οι οικονομικές απώλειες ενδέχεται να φθάσουν έως και το 70% του ΑΕΠ της χώρας.
Ο σεισμός προκάλεσε πανικό στην Μπανγκόκ, με κατοίκους να εγκαταλείπουν τα κτίρια, αν και δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές στην Ταϊλάνδη. Ειδικοί προειδοποιούν ότι ο σεισμός αποτελεί υπενθύμιση της ανάγκης για αυξημένη ετοιμότητα και αντισεισμική προστασία σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ενεργοποίησε το σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι για την αποστολή ιατρικών προμηθειών. Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις δήλωσε ότι η κρίση «συνιστά πολύ σοβαρή απειλή για τη ζωή και την υγεία», σημειώνοντας ότι η εμπειρία από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία παρέχει καθοδήγηση για τις πρώτες ενέργειες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / protothema.gr