Συνομιλίες ανάμεσα σε εκπροσώπους της Χαμάς και μεσολαβητές από Αίγυπτο και Κατάρ πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στην Ντόχα, με αντικείμενο την πιθανή επανεκκίνηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την ταυτόχρονη απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και παλαιστινίων κρατουμένων.
Παλαιστινιακές πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, προσκείμενες στη Χαμάς, ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε χθες το βράδυ με σκοπό την επανέναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, ενώ στις συνομιλίες συμμετείχαν και μεσολαβητές του Κατάρ.
Στόχος ανακωχή το Έιντ αλ Φιτρ
Η προοπτική συμφωνίας συνδέεται χρονικά με την μουσουλμανική γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, για τη λήξη του Ραμαζανιού, η οποία ενδέχεται να συμπέσει με το εβραϊκό Πάσχα (12-19 Απριλίου). Η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα τέθηκε επίσης στο τραπέζι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Μια δεύτερη παλαιστινιακή πηγή επιβεβαίωσε ότι έγινε συνάντηση, αλλά χωρίς σημαντική πρόοδο σε αυτό το στάδιο.
Στάσιμες οι διαπραγματεύσεις
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, υπό τη διαμεσολάβηση ΗΠΑ, Αιγύπτου και Κατάρ, είχαν οδηγήσει σε μια πρώτη συμφωνία που εφαρμόστηκε από τις 19 Ιανουαρίου και τερματίστηκε την 1η Μαρτίου. Είχαν απελευθερωθεί 33 όμηροι, εκ των οποίων 8 νεκροί, και 1.800 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Η νέα φάση των συνομιλιών στοχεύει σε μεταβατική συμφωνία που θα περιλαμβάνει απελευθερώσεις και ανθρωπιστική πρόσβαση, σύμφωνα με το Al Qahera News, μέσο με στενές σχέσεις με το αιγυπτιακό κράτος.
Κλιμάκωση στο πεδίο
Μετά τη λήξη της εκεχειρίας στις 18 Μαρτίου, το Ισραήλ επανεκκίνησε ευρείας κλίμακας αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 855 Παλαιστινίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Την ίδια ώρα, η Χαμάς επανεκκίνησε επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
Αντιδράσεις και απειλές
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις αν δεν απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι, ενώ η Χαμάς απάντησε ότι οι όμηροι θα επιστρέψουν «μέσα σε φέρετρα» αν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις.
Από την αρχή του πολέμου, 50.208 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς – αριθμός που ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστο. Από την ισραηλινή πλευρά, 1.218 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.
Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό 142.000 Παλαιστινίων μέσα σε επτά ημέρες, ενώ το οριακό απόθεμα τροφίμων στη Γάζα εκτιμάται ότι επαρκεί για μόλις δύο εβδομάδες, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ.
ΑΠΕ – ΜΠΕ