Η κυβέρνηση Τραμπ προτείνει στην Ουκρανία μια συμφωνία που θα δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτεταμένα δικαιώματα ελέγχου επί των μελλοντικών επενδύσεων σε υποδομές και φυσικούς πόρους, σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg.
Η συμφωνία, η οποία παρουσιάστηκε στο Κίεβο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, προβλέπει πως οι ΗΠΑ θα έχουν το «δικαίωμα της πρώτης προσφοράς» για κάθε επένδυση σε έργα που σχετίζονται με δρόμους, σιδηρόδρομους, λιμάνια, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, και κρίσιμα ορυκτά. Παράλληλα, αποκτούν δικαίωμα βέτο σε συμμετοχές άλλων χωρών, γεγονός που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας.
Το προσχέδιο αναφέρει πως οι ΗΠΑ θεωρούν τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που έχουν παράσχει από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 ως συνεισφορά σε ειδικό επενδυτικό ταμείο ανοικοδόμησης, το οποίο θα ελέγχεται από την US International Development Finance Corporation (DFC). Η Ουκρανία θα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από το ταμείο μόνο αφού αποπληρώσει πλήρως αυτή τη συνεισφορά, με επιπλέον επιτόκιο 4% ετησίως.
Το ταμείο θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο η DFC θα διορίζει τα τρία μέλη και θα διατηρεί μια «χρυσή μετοχή» με δικαιώματα βέτο. Η Ουκρανία θα διορίζει τα υπόλοιπα δύο μέλη. Σύμφωνα με το σχέδιο, η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέτει στο ταμείο το 50% των κερδών από κάθε νέο έργο υποδομής ή φυσικού πόρου.
Επιπλέον, το Κίεβο θα πρέπει να παρουσιάζει όλα τα επενδυτικά σχέδια για αξιολόγηση, με το DFC να έχει λόγο στην επίβλεψη ή τη διοίκησή τους. Η Ουκρανία δεν θα μπορεί να προσφέρει απορριφθέντα έργα σε τρίτους με «ουσιαστικά καλύτερους όρους» για διάστημα ενός έτους.
Η συμφωνία, εφόσον εγκριθεί, θα δίνει επίσης στις ΗΠΑ αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς ουκρανικών μετάλλων, ορυκτών, πετρελαίου και φυσικού αερίου προτού διατεθούν σε άλλες χώρες — ακόμα κι αν το σχετικό έργο δεν χρηματοδοτείται από το ταμείο.
Τέλος, το έγγραφο απαγορεύει στην Ουκρανία την πώληση κρίσιμων ορυκτών σε χώρες που χαρακτηρίζονται από τις ΗΠΑ ως «στρατηγικοί ανταγωνιστές», ενώ η συμφωνία δεν φέρει χρονικό περιορισμό.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το πλήρες περιεχόμενο της συμφωνίας απαιτεί «λεπτομερή μελέτη» και ότι οι όροι συνεχίζουν να αλλάζουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.