Πριν από τρεις δεκαετίες, το 1995, ο διάσημος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ και μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων και στοχαστών από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Tomorrow’s World του BBC, διατυπώνοντας προβλέψεις για τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις του μέλλοντος.
Με κεντρικό μήνυμα ότι «μέχρι το 2025 μπορούμε να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές», οι ειδικοί της εκπομπής, που πλέον δεν μεταδίδεται, παρουσίασαν έναν οραματικό κατάλογο καινοτομιών που, όπως διαπιστώνεται σήμερα, διαμορφώνουν ριζικά τον σύγχρονο κόσμο.
Μεταξύ των προβλέψεων περιλαμβάνονταν εφαρμογές όπως χειρουργικές επεμβάσεις με ολογράμματα, τεχνητή νοημοσύνη, διασυνδεδεμένες συσκευές, καθώς και η χρήση διαστημικού τζελ για τη συλλογή διαστημικών απορριμμάτων, ιδέες που τότε έμοιαζαν επιστημονική φαντασία, αλλά σήμερα αποτελούν μέρος της παγκόσμιας ατζέντας και της ερευνητικής πραγματικότητας.
Οι προβλέψεις του Χόκινγκ για το διάστημα
Εκείνη την εποχή, ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός Χόκινγκ και άλλοι ειδικοί προειδοποίησαν για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και την εξερεύνηση του διαστήματος. Σύμφωνα με τον φυσικό, θα είχαμε τεχνολογία για εξόρυξη αστεροειδών, και ιδιωτικές εταιρείες θα εξερευνούσαν αστεροειδείς κοντά στη Γη αναζητώντας πολύτιμα μέταλλα. Αναφέρθηκε και στα διαστημικά σκουπίδια υποστηρίζοντας ότι θα αποτελούσαν ένα σοβαρό πρόβλημα, και θα αναπτύσσονταν λύσεις για να αντιμετωπιστούν, όπως ένα αφρώδες τζελ για να μειώσει την ταχύτητα των θραυσμάτων σκουπιδιών.
Άλλες προβλέψεις του Στίβεν Χόκινγκ για το 2025
Ο Χόκινγκ έπεσε μέσα σε κάποιες από τις προβλέψεις του. Για παράδειγμα είπε το διαδίκτυο θα γινόταν ένα πανταχού παρόν εργαλείο, μετασχηματίζοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν και έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες. Η ομάδα επιστημόνων και στοχαστών προέβλεψε ότι οι «βαρόνοι των επιχειρήσεων» και οι τράπεζες θα έπαιρναν τον έλεγχο του διαδικτύου μέχρι το 2000, δημιουργώντας ένα «υπερδίκτυο» με περιορισμένη πρόσβαση. Αυτό, με τη σειρά του, θα προκαλούσε χακαρίσματα, ιούς και ακόμη και ταραχές.
Το ίδιο και για τη ρομποτική, η οποία, σύμφωνα με τον Χόκινγκ και τους υπόλοιπους επιστήμονες, θα εξελισσόταν και θα έπαιζε ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC, το Tomorrow’s World προέβλεψε ότι μέχρι το 2004 θα ψηφιζόταν νόμος που θα υποχρέωνε όλα τα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου να δημοσιεύουν πίνακες κατάταξης με τα ποσοστά επιτυχίας των χειρουργών. Οι κορυφαίοι χειρουργοί θα γίνονταν τόσο δημοφιλείς και τόσο καλοπληρωμένοι, που δεν θα είχε νόημα να ταξιδεύουν οι ίδιοι προς τους ασθενείς. Αντ’ αυτού, θα στέλνονταν ολογράμματα των ασθενών σε εκείνους, και ο χειρουργός θα χειρουργούσε χρησιμοποιώντας «γάντια τηλεχειρισμού». Στο σημείο όπου βρισκόταν ο ασθενής, ένα ρομπότ θα αντέγραφε με ακρίβεια τις κινήσεις του χειρουργού.
Μπορεί τα πράγματα να μην εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι σήμερα, αλλά τα ρομπότ κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας όπου τα ρομπότ χρησιμοποιούνται πολύ είναι η Ιαπωνία.
Ο φυσικός επίσης προέβλεψε ότι οι εικονικοί βοηθοί και τα τσιπ θα ήταν περισσότερο παρόντα στην καθημερινότητά μας, ενώ η μηχανική θα αποτελούσε έναν από τους κύριους τομείς με ιδιαίτερη προβολή στη δεκαετία του 2025, βρισκόμενη σε συνεχή εξέλιξη.