Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν «απαράδεκτη πίεση» στη Γροιλανδία και στη Δανία, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στο νησί, αυτή την εβδομάδα.
Η επίσκεψη, η οποία θα διαρκέσει από την Πέμπτη έως το Σάββατο, περιλαμβάνει τη σύζυγο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ούσα Βανς, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικ Γουόλτς, και τον υπουργό Ενέργειας Κρις Ράιτ. Η Κοπεγχάγη ανέφερε πως η επίσκεψη έγινε χωρίς συντονισμό και πως αποτελεί παρέμβαση σε μια ευαίσθητη χρονική συγκυρία για τη Γροιλανδία.
Η Φρεντέρικσεν, μιλώντας στους δανικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς DR και TV2, είπε ότι η επίσκεψη δεν αντικατοπτρίζει τις ανάγκες ή τις επιθυμίες της Γροιλανδίας και την συνέδεσε με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανέφερε την πρόταση οι ΗΠΑ να «αναλάβουν» τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφαλείας.
«Η πίεση που ασκείται είναι ανεπίτρεπτη και θα υπάρξει αντίσταση», είπε η πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «ο πρόεδρος Τραμπ μιλά σοβαρά» σχετικά με την πρόθεση απόκτησης της Γροιλανδίας.
Ο εκτελών χρέη επικεφαλής της κυβέρνησης της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε, χαρακτήρισε την επίσκεψη πρόκληση, σημειώνοντας πως συμπίπτει με εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, όπως συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού και τις δημοτικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας.
Οι σχέσεις ΗΠΑ–Γροιλανδίας έχουν δεχθεί ιδιαίτερη προσοχή μετά και την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στο νησί τον Ιανουάριο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει πρόσφατα ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με «ανθρώπους στη Γροιλανδία» που επιθυμούν την αλλαγή καθεστώτος.
Ο Λευκός Οίκος, μέσω του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μπράιαν Χιουζ, σημείωσε πως στόχος της επίσκεψης είναι να υπάρξει «καλύτερη κατανόηση της Γροιλανδίας, της ιστορίας και του λαού της». Ωστόσο, η Φρεντέρικσεν αμφισβήτησε τη φύση της αποστολής, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρόκειται για μια απλή ιδιωτική επίσκεψη.
Τόνισε πάντως ότι η Κοπεγχάγη δεν αντιτίθεται στη συνεργασία με τις ΗΠΑ και αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία του 1951, η οποία προβλέπει ελευθερία κινήσεων για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη Γροιλανδία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν προηγουμένως ειδοποιηθεί οι τοπικές αρχές.
Ο Έγκεντε, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Γροιλανδία απολαμβάνει ισχυρή στήριξη από τις σκανδιναβικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως οι σύμμαχοι βρίσκονται στο πλευρό της.