Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας απέρριψε την παύση του πρωθυπουργού Χαν Ντουκ-σου, επαναφέροντάς τον στη θέση του ως προσωρινό πρόεδρο, εν μέσω μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης που πυροδοτήθηκε από την απόπειρα του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ να επιβάλει στρατιωτικό νόμο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η απόφαση του δικαστηρίου, στην οποία πέντε από τα οκτώ μέλη τάχθηκαν κατά της παύσης, ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν αναμένεται να εκδοθεί η ετυμηγορία για την αποπομπή του ίδιου του προέδρου Γιουν. Ο Χαν είχε καθαιρεθεί από το κοινοβούλιο στις 27 Δεκεμβρίου, κατηγορούμενος για παρακώλυση της διαδικασίας αποπομπής του προέδρου, καθώς και για άρνηση διορισμού νέων μελών στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με αποτέλεσμα το σώμα να λειτουργεί με μόλις έξι από τους εννέα προβλεπόμενους δικαστές.

Στην ετυμηγορία του, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι ο πρωθυπουργός είχε ενεργήσει με τρόπο «παράνομο», αλλά έκρινε πως δεν υπήρχε επαρκής λόγος για απομάκρυνσή του από το αξίωμα. Παράλληλα, διατυπώθηκε προβληματισμός για ενδεχόμενο ρόλο του στην αποτυχημένη επιβολή στρατιωτικού νόμου, αν και χωρίς να διατυπωθεί επίσημη κατηγορία.

Η επιστροφή του Χαν στην εξουσία συνοδεύεται από την αποχώρηση του προσωρινού προέδρου Τσόι Σανγκ-μοκ, υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είχε διορίσει δύο νέα μέλη στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η απόφαση για την τύχη του προέδρου Γιουν αναμένεται εντός ημερών, με τουλάχιστον έξι θετικές ψήφους να απαιτούνται για την οριστική αποπομπή του και προκήρυξη εκλογών εντός 60 ημερών.

Η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια από την 3η Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Γιουν επιχείρησε να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να καταλύσει το κοινοβούλιο. Η απόπειρα απέτυχε, με το νομοθετικό σώμα να συνεδριάζει εκτάκτως και να τον καθαιρεί έντεκα ημέρες αργότερα.

Ο Γιουν, πρώην εισαγγελέας, τελεί ακόμη υπό ποινική έρευνα για ανταρσία — αδίκημα που στη Νότια Κορέα τιμωρείται με ποινές από ισόβια έως τη θανατική ποινή. Συνελήφθη στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά αποφυλακίστηκε στις 8 Μαρτίου λόγω διαδικαστικού σφάλματος.

Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν το Σαββατοκύριακο τους δρόμους της Σεούλ, τόσο υπέρ όσο και κατά του Γιουν, εν αναμονή της ετυμηγορίας. Η υπόθεση αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία στη χώρα από την αποπομπή και φυλάκιση της πρώην προέδρου Παρκ Γκιουν-χιε το 2017.

ΑΠΕ-ΜΠΕ