Δικαίωση στον Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ όσον αφορά το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας και τη δέσμευση των ευρωπαϊκών κρατών στη συλλογική τους ασφάλεια.

«Πολλοί μας προτρέπουν να επιλέξουμε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης – Αυτό θα ήταν λάθος»

«Δεν θέλω να καταφύγω σε κινδυνολογία, αλλά πρέπει να σκεφτούμε την άμυνα και την ασφάλεια με πιο άμεσο τρόπο», δήλωσε ο Στάρμερ σε συνέντευξή του στους New York Times, που δημοσιεύτηκε σήμερα. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δίκιο όταν λέει πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κοινή τους άμυνα».

Αναφερόμενος στον Τραμπ, ο Στάρμερ υπογράμμισε ότι «σε προσωπικό επίπεδο, νομίζω ότι έχουμε καλή σχέση». Ωστόσο, επισήμανε ότι ορισμένες ενέργειες του Αμερικανού προέδρου – όπως η επιβολή δασμών 25% στον βρετανικό χάλυβα και η στάση του απέναντι στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – προκαλούν «κάποιο βαθμό αποπροσανατολισμού».

«Πολλοί μας πιέζουν να διαλέξουμε πλευρά μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο Τσώρτσιλ δεν το έκανε. Ο Άτλι δεν το έκανε. Θα ήταν μεγάλο λάθος, κατά την άποψή μου, να το κάνουμε τώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τη θέση του: «Δεν τον εμπιστεύομαι. Είμαι βέβαιος ότι θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα μείνει ανυπεράσπιστη έπειτα από μια συμφωνία, διότι αυτό του δίνει ακριβώς αυτό που επιδιώκει – την ευκαιρία να επιστρέψει».

Η «συμμαχία των προθύμων»

Ο 62χρονος πρωθυπουργός της Βρετανίας δίνει μάχη για να αποτρέψει μια πιθανή ρήξη στη διατλαντική συμμαχία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θεμελιώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Κατά βάθος γνωρίζαμε ότι αυτή η στιγμή θα ερχόταν, όταν τα ρωσικά τανκς πέρασαν τα σύνορα της Ουκρανίας», σχολίασε στη συνέντευξή του, αναφερόμενος στην αυξημένη ευαλωτότητα της Ευρώπης και τις εντάσεις στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Στάρμερ επιδιώκει τη δημιουργία μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης – μιας «συμμαχίας των προθύμων» – η οποία θα διασφαλίσει την προστασία των ουκρανικών αιθέρων, λιμανιών και συνόρων μετά από μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία.

Ωστόσο, η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα. Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, η Ρωσία έχει ήδη απορρίψει την προοπτική μιας ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, ενώ ο Τραμπ δεν έχει ακόμα παράσχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις ασφαλείας – κάτι κρίσιμο για τον Στάρμερ προτού οι χώρες δεσμεύσουν στρατεύματα. Πέρα από τη Βρετανία και τη Γαλλία, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ακόμη αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Στάρμερ επιδιώκει να πείσει τον πρόεδρο Τραμπ για τη στρατηγική σημασία του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια μοιάζει με έναν δύσκολο στόχο, δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τη συμμαχία των 75 ετών ως έναν «όμιλο ελεύθερων καβαλάρηδων», που επωφελούνται από την αμερικανική στρατιωτική προστασία χωρίς να συνεισφέρουν επαρκώς στα κοινά βάρη της άμυνας.