Το αεροδρόμιο της Ζυρίχης σταμάτησε να μεταδίδει ανακοινώσεις στα γαλλικά, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Tages-Anzeiger, η οποία εκφράζει τη λύπη της για τον αποκλεισμό της δεύτερης πιο διαδεδομένης γλώσσας της Ελβετίας.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας μεταδίδει πλέον τις ανακοινώσεις του μόνο στα γερμανικά και τα αγγλικά, στο πλαίσιο της πολιτικής του για ένα «αθόρυβο αεροδρόμιο», εξήγησε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου, Λίβια Καλουόρι, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των ανακοινώσεων για την προώθηση της ηρεμίας και της άνεσης των επισκεπτών μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών αεροδρομίων ακολουθεί αντίστοιχη προσέγγιση.

Η πολυγλωσσία αποτελεί ευαίσθητο ζήτημα στην Ελβετία, η οποία αναγνωρίζει τέσσερις επίσημες γλώσσες: γερμανικά (62% του πληθυσμού), γαλλικά (21%), ιταλικά (8%) και ρομανσικά (0,5%). Η διατήρηση αυτής της πολυγλωσσίας θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής ταυτότητας, γεγονός που καθιστά την απόφαση του αεροδρομίου αμφιλεγόμενη.

Σύμφωνα με την Tages-Anzeiger, το αεροδρόμιο της Ζυρίχης έχει επίσης περιορίσει τις γλωσσικές επιλογές στον ιστότοπό του, όπου οι πληροφορίες διατίθενται μόνο στα γερμανικά και τα αγγλικά. Σε αντίθεση, το αεροδρόμιο της Γενεύης συνεχίζει να παρέχει ενημέρωση σε τρεις γλώσσες: γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά.

Η γερμανόφωνη εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η Swissport, η εταιρεία διαχείρισης υπηρεσιών εδάφους, σταμάτησε να κάνει ανακοινώσεις στα γαλλικά στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης από τον Ιούλιο του 2024. Οι γαλλόφωνες ανακοινώσεις αποτελούσαν παραδοσιακά μία από τις πρώτες ενδείξεις ότι οι ταξιδιώτες είχαν φτάσει στην Ελβετία, μαζί με τα καταστήματα ρολογιών και τα ράφια γεμάτα ελβετικές σοκολάτες στα αφορολόγητα καταστήματα.

Η εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Ζυρίχης επισήμανε ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια και ότι οι ανακοινώσεις γίνονται στις γλώσσες που κατανοεί η πλειονότητα των επιβατών. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που μιλούν γαλλικά συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια στους ταξιδιώτες που τη χρειάζονται.

Η εκπρόσωπος της Swissport, Νάταλι Μπέρτσολντ, δήλωσε ότι η απόφαση σχετικά με τις γλώσσες των ανακοινώσεων ανήκει στον διαχειριστή του αεροδρομίου ή στις αεροπορικές εταιρείες, διευκρινίζοντας πως η εταιρεία ακολουθεί τις οδηγίες των πελατών της. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι είναι πάντα εφικτό να βρεθεί ένας γαλλόφωνος υπάλληλος για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Εντός των πυλών αναχώρησης, οι ανακοινώσεις για πτήσεις προς γαλλόφωνες χώρες εξακολουθούν να γίνονται στα γαλλικά.

Το 2024, το αεροδρόμιο της Ζυρίχης υποδέχθηκε 31,2 εκατομμύρια επιβάτες, πλησιάζοντας το ρεκόρ των 31,5 εκατομμυρίων του 2019.

ΑΠΕ-ΜΠΕ