Το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, καταγράφοντας το μεγαλύτερο κύμα επιθέσεων από την έναρξη της εκεχειρίας στις 19 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Ισραήλ: «Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί»
Ο ισραηλινός στρατός (IDF) δήλωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το Reuters, η νέα φάση της ισραηλινής στρατιωτικής δράσης ενδέχεται να κλιμακωθεί περαιτέρω.
Λίγες ώρες μετά τους βομβαρδισμούς, το ισραηλινό επιτελείο ανακοίνωσε άμεση εκκένωση περιοχών, κηρύσσοντας τις Beit Hanoun, Khirbet Khuza’a, Abasan al-Kabira και al-Jadida ως επικίνδυνες ζώνες πολέμου.
Χαμάς: «Ο Νετανιάχου θυσιάζει τους ομήρους»
Η Χαμάς, μέσω ανώτερου αξιωματούχου της, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «έβαλε τέλος στην εκεχειρία» και «θυσιάζει τους ομήρους».
«Η απόφαση Νετανιάχου είναι μια απόφαση θανατικής ποινής σε βάρος των ομήρων», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τον πόλεμο για να ξεφύγει από την εσωτερική κρίση.
Η Χαμάς κάλεσε τους μεσολαβητές (Αίγυπτο, Κατάρ, ΗΠΑ) να παρέμβουν και να υποχρεώσουν το Ισραήλ να λογοδοτήσει για την ανανέωση των επιθέσεων.
Νεκρός ο υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς
Η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο του στρατηγού Μαχμούντ Αμπού Ουάτφα, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και των δυνάμεων ασφαλείας στη Γάζα.
Ο Αμπού Ουάτφα σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο AFP. Το υπουργείο του, πλέον, παραμένει ακέφαλο, εν μέσω της κλιμάκωσης των επιθέσεων.
O στρατηγός Μαχμούντ Αμπού Ουάτφα
Ισραήλ: Η απόφαση Νετανιάχου και η διαβούλευση με τις ΗΠΑ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, έδωσαν εντολή για «σθεναρή στρατιωτική δράση» εναντίον της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, η απόφαση ήρθε ως «απάντηση» στη μη απελευθέρωση των ομήρων και την «απόρριψη όλων των προτάσεων» από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ και άλλους μεσολαβητές.
Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο τόσο τη στρατιωτική όσο και την πολιτική ηγεσία της Χαμάς. Τα πλήγματα περιλάμβαναν «δεκάδες αεροπορικές επιδρομές», με επικείμενες χερσαίες επιχειρήσεις για την εξάλειψη της Χαμάς.
Ο ρόλος των ΗΠΑ και η στάση της Ουάσιγκτον
Εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση διαβουλεύτηκε με την Ουάσιγκτον πριν τους βομβαρδισμούς.
Παρότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για τη νέα κλιμάκωση, η διαβούλευση δείχνει ότι η Ουάσιγκτον ήταν ενήμερη για τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ.
Η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται
Ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ζακούτ, έκανε λόγο για εκατοντάδες τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Ανάμεσα στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν:
- Χαν Γιούνις (νότια Γάζα) – 42 νεκροί
- Νουσέιρατ (κεντρική Γάζα)
- Πόλη της Γάζας (βόρεια)
- Άλλες περιοχές του βόρειου τομέα
Σε βίντεο του AFP, διακρίνονται τραυματίες να μεταφέρονται στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις.
Το τέλος της εκεχειρίας και οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις
Η εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή στις 19 Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες πολέμου, έληξε μετά από αποτυχημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Η Χαμάς ζητούσε:
- Οριστικό τέλος του πολέμου
- Αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα
- Άνοιγμα όλων των συνοριακών διελεύσεων
- Απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων
Το Ισραήλ, από την άλλη, απαιτούσε:
- Παράταση της εκεχειρίας ως τα μέσα Απριλίου
- Πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας
- Εκδίωξη της Χαμάς από την περιοχή
Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να επαναλάβει τις επιχειρήσεις του.