Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα παλαιστινιακά εδάφη εκφράζουν έντονη ανησυχία, καθώς θεωρούν πως η εφαρμογή νέων ισραηλινών περιορισμών θα καταστήσει σχεδόν αδύνατο το έργο τους.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η κατάσταση επιδεινώθηκε, ωστόσο, σύμφωνα με εκπροσώπους διεθνών ΜΚΟ, η κατάσταση πλέον έχει γίνει «απαράδεκτη».

Έλεγχος και αυστηροί περιορισμοί

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι το COGAT, το ισραηλινό στρατιωτικό όργανο που διαχειρίζεται τις πολιτικές υποθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, σχεδιάζει να ενισχύσει τον έλεγχο στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Το νέο σύστημα περιλαμβάνει:

  • Κέντρα στρατιωτικού ελέγχου, όπου θα επαληθεύονται όλες οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τα άτομα που εμπλέκονται στη διανομή.
  • Απαίτηση παροχής στοιχείων για τους δικαιούχους, κάτι που, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημιουργεί ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα.

«Η παροχή βοήθειας γίνεται σαν να προσπαθείς να σβήσεις φωτιά με πυροσβεστήρα, ενώ έχει πέσει πυρηνική βόμβα», ανέφερε αξιωματούχος μεγάλης ΜΚΟ.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως τα νέα μέτρα στοχεύουν στην αποτροπή λεηλασιών και στην αποφυγή διοχέτευσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε ένοπλες οργανώσεις. Ωστόσο, οι ΜΚΟ επισημαίνουν πως οι λεηλασίες είναι ελάχιστες και πως το βασικό πρόβλημα είναι ότι η ίδια η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει στη Γάζα, καθώς η είσοδός της εμποδίζεται από τις 2 Μαρτίου.

«Υπαρξιακή απειλή» για τις ΜΚΟ

Τον Μάρτιο, η ισραηλινή κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο καταχώρησης ανθρωπιστικών οργανώσεων, απαιτώντας λεπτομερή στοιχεία για τους εργαζομένους τους. Επιπλέον, δίνει το δικαίωμα στις ισραηλινές αρχές να απορρίπτουν αιτήσεις οργανώσεων που θεωρούν πως εμπλέκονται σε προσπάθειες «απονομιμοποίησης του Ισραήλ».

Παράλληλα, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, καμία άδεια εργασίας για ξένους εργαζόμενους ΜΚΟ δεν έχει εκδοθεί από τις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι τα νέα μέτρα απειλούν την ίδια την ύπαρξή τους στην περιοχή.

«Πρόκειται για υπαρξιακή απειλή», δήλωσε ο Αμτζάντ Σάουα, διευθυντής του δικτύου παλαιστινιακών ΜΚΟ (PNGO), προσθέτοντας ότι στόχος είναι η «απαλλαγή του Ισραήλ από κάθε ευθύνη».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 387 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τον Οκτώβριο του 2023.

Διχασμός στις ανθρωπιστικές οργανώσεις

Η αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας δημιουργεί διχασμό στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ορισμένοι θεωρούν πως πρέπει να αντισταθούν στις νέες πολιτικές, ενώ άλλοι φοβούνται ότι κάθε διαμαρτυρία θα τους χρεωθεί ως αντισημιτισμός.

Εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση του τομέα της υγείας δήλωσε:
«Με τις ανάγκες που υπάρχουν στους Παλαιστίνιους, δεν υπάρχει περιθώριο για θέσεις αρχής».

Παρότι οι ακριβείς όροι των νέων κανόνων παραμένουν ασαφείς, ο περιφερειακός επικεφαλής διεθνούς ΜΚΟ αναρωτιέται:
«Με αυτά τα ασφυκτικά μέτρα, θα μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε;».

ΑΠΕ-ΜΠΕ