Οι de facto συριακές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, τη σύσταση «Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας», το οποίο θα τεθεί υπό την προεδρία του προσωρινού προέδρου Άχμαντ αλ Σάρα, στον απόηχο του κύματος βίας που ξέσπασε στις 6 Μαρτίου και οδήγησε στον θάνατο σχεδόν 1.400 πολιτών.
Σύμφωνα με εκτελεστικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στον επίσημο λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram, ο προσωρινός πρόεδρος Σάρα αποφάσισε τη δημιουργία του συμβουλίου, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τον «συντονισμό και τη διαχείριση των πολιτικών ασφαλείας».
Το διάταγμα τονίζει ότι η σύσταση του συμβουλίου εντάσσεται στο πλαίσιο μιας «προσπάθειας ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας και αντιμετώπισης των προκλήσεων ασφαλείας και πολιτικών εξελίξεων».
Ο de facto πρόεδρος θα προεδρεύει του οργάνου, το οποίο θα αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών, τον διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών, δύο συμβούλους που θα επιλέγονται από τον αρχηγό του κράτους, καθώς και έναν ειδικό, σύμφωνα με το διάταγμα.
Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα, ενώ «οι αποφάσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κράτος θα εφαρμόζονται έπειτα από διαβούλευση με τα μέλη του».
Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την αναστολή κυρώσεων σε βασικούς οικονομικούς τομείς της Συρίας, με στόχο τη στήριξη της ανοικοδόμησης και τη διευκόλυνση της πολιτικής μετάβασης. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη και εύθραυστη, όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες σφαγές στη δυτική και κεντρική Συρία.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τις 6 Μαρτίου, τουλάχιστον 1.383 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας των de facto αρχών και συμμαχικές οργανώσεις, κυρίως σε περιοχές όπου διαμένουν μέλη της αλαουιτικής μειονότητας.
Η οικογένεια του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ανατράπηκε στις 8 Δεκεμβρίου από συμμαχία ισλαμιστών, ανήκει στη συγκεκριμένη μειονότητα.