Εργάτες στην Ουάσιγκτον ξεκίνησαν τη Δευτέρα την αφαίρεση της μεγάλης επιγραφής “Black Lives Matter”, η οποία ήταν ζωγραφισμένη με κίτρινα γράμματα σε δρόμο κοντά στον Λευκό Οίκο, αποτελώντας σύμβολο των μαζικών διαδηλώσεων του 2020 κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.
Η επιγραφή είχε δημιουργηθεί μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ενός Αφροαμερικανού που σκοτώθηκε από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη, προκαλώντας ένα κύμα διαμαρτυριών που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Η διαγραφή της πραγματοποιείται λίγους μήνες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην προεδρία, σε μια κίνηση που πολλοί θεωρούν συμβολική, δεδομένου ότι το κίνημα BLM είχε βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αντιδράσεις για την αφαίρεση της επιγραφής
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Τατζουάνα ΜακΚάλιστερ, μια 57χρονη Αφροαμερικανή νοσηλεύτρια, εξέφρασε την απογοήτευσή της: «Είναι ιστορία, και τώρα βασικά μας λένε πως δεν έγινε».
Η ίδια τόνισε ότι η επιγραφή αποτελούσε ένα μήνυμα συμπόνιας από τους Αμερικανούς ηγέτες, δείχνοντας πως «άκουγαν» τις ανησυχίες των διαδηλωτών. «Η ιστορία των μαύρων ξεκάθαρα δεν έχει σημασία γι’ αυτόν», πρόσθεσε, κοιτάζοντας προς τον Λευκό Οίκο.
Η στάση της δημάρχου της Ουάσιγκτον
Η Δήμαρχος της Ουάσιγκτον, Μίριελ Μπάουζερ, η οποία είχε υποστηρίξει τη δημιουργία της επιγραφής το 2020, εμφανίστηκε αδιάφορη για την αφαίρεσή της, δηλώνοντας ότι η πόλη έχει «σοβαρότερα» προβλήματα να αντιμετωπίσει. «Επικεντρωνόμαστε στο να εγγυηθούμε την επιβίωση των κατοίκων μας και της οικονομίας μας», τόνισε.
Η δήμαρχος εξέφρασε ανησυχία για τις μαζικές απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, με τη στήριξη του Έλον Μασκ, εκτιμώντας ότι αυτές θα πλήξουν σοβαρά την οικονομία της πόλης.
Ερωτηθείσα αν η απόφαση για το σβήσιμο της επιγραφής επηρεάστηκε από πιέσεις του Λευκού Οίκου, η Μπάουζερ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες: «Νομίζω πως είναι ασφαλές να πούμε ότι δεν άρεσε σε κόσμο, δεν άρεσε σ’ εμένα».
Πολιτικές προεκτάσεις της αφαίρεσης
Η αφαίρεση της επιγραφής έχει σαφή πολιτική διάσταση, καθώς το σύνθημα “Black Lives Matter” έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις από Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους.
Η απόφαση αυτή θεωρείται από ορισμένους ως ένδειξη της αλλαγής πολιτικού κλίματος στις ΗΠΑ, μετά την επιστροφή των Ρεπουμπλικάνων στην εξουσία.