Οι de facto αρχές στη Συρία ανακοίνωσαν τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξήγαγαν εναντίον υποστηρικτών του Μπασάρ αλ Άσαντ στη δυτική Συρία, μετά από πέντε ημέρες βίας που προκάλεσαν περισσότερους από 1.000 θανάτους αμάχων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, 1.068 πολίτες, στην πλειονότητά τους Αλαουίτες, σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους εκτελέστηκαν συνοπτικά από τις δυνάμεις ασφαλείας ή τις συμμάχους τους οργανώσεις, ανέφερε η ίδια πηγή.
Η έκρηξη βίας ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου, μετά από πολύνεκρη επίθεση φερόμενων υποστηρικτών του προηγούμενου καθεστώτος εναντίον των de facto δυνάμεων ασφαλείας στην Τζάμπλα, κοντά στη Λαττάκεια, περιοχή όπου διαμένει μεγάλος αριθμός Αλαουιτών, η θρησκευτική κοινότητα στην οποία ανήκει και η οικογένεια του πρώην προέδρου Άσαντ.
Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως στη σύγκρουση σκοτώθηκαν 231 μέλη των de facto δυνάμεων ασφαλείας και 250 από την αντίπαλη πλευρά.
Πολιτικές εξελίξεις και φόβοι αποσταθεροποίησης
Η βία που σημειώθηκε θεωρείται η σοβαρότερη από τότε που η ισλαμιστική συμμαχία ανέλαβε την εξουσία στις 8 Δεκεμβρίου, ανατρέποντας τον Άσαντ. Η εξέλιξη αυτή απειλεί τη σταθερότητα της χώρας, καθώς ο προσωρινός πρόεδρος Άχμαντ αλ Σάρα προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του, μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Την ίδια ώρα, η συριακή προεδρία ανακοίνωσε συμφωνία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), υπό κουρδική κυριαρχία, για την ενσωμάτωση όλων των πολιτικών και στρατιωτικών θεσμών τους στο συριακό κράτος.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Χασάν Άμπντελ Γάνι, ανακοίνωσε το τέλος των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «πέτυχαν όλους τους στόχους τους» και απέτρεψαν περαιτέρω επιθέσεις από υπολείμματα του προηγούμενου καθεστώτος.
Εντάσεις στη Λαττάκεια
Στη Λαττάκεια, ηρεμία άρχισε να αποκαθίσταται, ωστόσο οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να διατηρούν σημεία ελέγχου σε συνοικίες Αλαουιτών, ενώ οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες.
«Ο κόσμος ξανάρχισε να βγαίνει έπειτα από πέντε ημέρες φόβου», ανέφερε μια 22χρονη φοιτήτρια, σημειώνοντας ότι «λείπει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τα καταστήματα είναι άδεια».
Αντιδράσεις από τη χριστιανική κοινότητα
Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι΄ δήλωσε πως «πολλοί αθώοι Χριστιανοί δολοφονήθηκαν», καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν κυρίως σε συνοικίες Αλαουιτών και Χριστιανών.
Ο δικηγόρος Μισέλ Χούρι, που ζει στη Λαττάκεια, τόνισε: «Είμαστε όλοι θύματα, ανεξαρτήτως κοινότητας. Είμαστε σε ένα πλοίο που βυθίζεται και κανείς δεν θα μας προστατεύσει εκτός από τους εαυτούς μας».
Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα
Ο de facto πρόεδρος Σάρα δεσμεύτηκε να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για την αιματοχυσία και ανακοίνωσε τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας.
Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τη Δαμασκό να επιτρέψει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις εκτελέσεις αμάχων, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ξένοι τζιχαντιστές συμμετείχαν στις ωμότητες.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ κοινοτήτων στη Συρία, καλώντας σε άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ένας εργαζόμενος της UNRWA σκοτώθηκε.
Το Ιράν, σύμμαχος του προηγούμενου καθεστώτος, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στις πρόσφατες συγκρούσεις, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την στήριξη της Άγκυρας στις de facto αρχές της Συρίας.
Ισραηλινές επιδρομές στη Ντεράα
Μέσα σε αυτό το κλίμα, κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε σειρά βομβαρδισμών στην επαρχία Ντεράα (νότια Συρία). Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι επιθέσεις είχαν στόχο βάσεις του στρατού του προηγούμενου καθεστώτος.