Ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας, Άχμαντ αλ Σάρα, δεσμεύτηκε ότι όσοι ευθύνονται για τη «αιματοχυσία αμάχων» θα λογοδοτήσουν, ενώ νέα στοιχεία από μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρουν τουλάχιστον 973 νεκρούς πολίτες στο δυτικό τμήμα της χώρας. Τα αιματηρά επεισόδια, που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, θεωρούνται τα πιο φονικά από την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο ΟΗΕ, καθώς και η διπλωματία των ΗΠΑ και άλλων χωρών, καταδίκασαν τις σφαγές και κάλεσαν τις de facto συριακές αρχές να σταματήσουν τη βία.

Σφαγές αμάχων και νέα κύματα βίας

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι «ο συνολικός αριθμός των μαρτύρων πολιτών (…) αυξήθηκε σε 973, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών». Η ΜΚΟ κάνει λόγο για «φόνους», «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» και επιχειρήσεις «εθνοκάθαρσης».

Η βία ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη, όταν υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσαν πολύνεκρη επίθεση εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Τζάμπλα, κοντά στη Λαττάκεια, προπύργιο της αλαουιτικής μειονότητας.

Σε απάντηση, οι νέες αρχές της Δαμασκού έστειλαν ενισχύσεις στις επαρχίες Λαττάκεια και Ταρτούς, εντείνοντας τις επιχειρήσεις εναντίον οπαδών του Άσαντ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 481 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ένοπλοι υποστηρικτές του Άσαντ έχουν επίσης σκοτωθεί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε περίπου 1.500.

Οι προσωρινές αρχές δεν έχουν δώσει επίσημο απολογισμό των θυμάτων.

Υποσχέσεις λογοδοσίας από τον Σάρα

Μιλώντας σε ισλαμικό τέμενος στη Δαμασκό, ο προσωρινός πρόεδρος Άχμαντ αλ Σάρα κάλεσε σε «εθνική ενότητα» και ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας για τα εγκλήματα εναντίον πολιτών.

«Θα απαιτήσουμε λογοδοσία», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως δεν θα υπάρξει «καμία επιείκεια» για οποιονδήποτε ενέχεται στη αιματοχυσία αμάχων ή έχει υπερβεί τις εξουσίες του κράτους.

Ο Σάρα ηγήθηκε της συμμαχίας που ανέτρεψε τον Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου, προερχόμενος από τη ριζοσπαστική σουνιτική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών Άσαντ Αλ Σιμπάνι διαβεβαίωσε από το Αμάν ότι η de facto κυβέρνηση είναι «εγγυήτρια της ασφάλειας» για όλους τους πολίτες και τις θρησκευτικές κοινότητες της Συρίας.

Ανησυχία για τις μειονότητες και διεθνείς αντιδράσεις

Ο πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι΄ δήλωσε ότι μεταξύ των θυμάτων των σφαγών βρίσκονται «πολλοί αθώοι χριστιανοί», ενώ οι αυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κατήγγειλαν τις πρακτικές που «μας γυρίζουν πίσω σε μια μαύρη εποχή».

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γεδεών Σάαρ κάλεσε την Ευρώπη να μην «νομιμοποιήσει» τη νέα κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι βασίζεται σε «τζιχαντιστές» που στοχοποιούν τις αλαουιτικές κοινότητες.

Συγκρούσεις και επιχειρήσεις ασφαλείας

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την αποστολή ενισχύσεων στην πόλη Κάντμους (Ταρτούς), όπου οι δυνάμεις ασφαλείας καταδιώκουν «τους τελευταίους πιστούς του Άσαντ».

Το συριακό πρακτορείο SANA έκανε λόγο για «σφοδρές συγκρούσεις» στο χωριό Ταανίτα, ενώ στην Μπισνάντα (Λαττάκεια) πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια.

Στην Τζάμπλα, κάτοικοι ανέφεραν πως πτώματα θυμάτων ρίχτηκαν σε ομαδικούς τάφους ή πετάχτηκαν στη θάλασσα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσιοποίησε βίντεο που φέρονται να δείχνουν εκτελέσεις αμάχων από ένστολους άνδρες, ωστόσο η αυθεντικότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στη Δαμασκό, δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν διαμαρτυρία κατά των σφαγών αμάχων, έπειτα από αντιδιαδήλωση υπέρ της ίδρυσης «σουνιτικού κράτους», που συνοδεύτηκε από εχθρικά συνθήματα κατά των αλαουιτών.

Η κρίση στη Συρία, που μαίνεται για πάνω από 13 χρόνια, δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στη χώρα, καθώς το νέο καθεστώς προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του εν μέσω διεθνούς απομόνωσης και εσωτερικών συγκρούσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ