Οι εισαγωγές όπλων από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του NATO υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, με πάνω από το 60% αυτών να προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Κατά την περίοδο 2020-2024, η Ουκρανία αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων παγκοσμίως, ενώ οι ΗΠΑ διατήρησαν τη θέση του κορυφαίου εξαγωγέα με 43% του παγκόσμιου μεριδίου, ακολουθούμενες από τη Γαλλία. Οι εισαγωγές όπλων των ευρωπαϊκών χωρών του NATO αυξήθηκαν κατά 105% σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία (2015-2019), γεγονός που αποδίδεται στην ανάγκη επανεξοπλισμού της Ευρώπης λόγω της απειλής της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την κυριαρχία τους στην αγορά, προμηθεύοντας το 64% των όπλων στα ευρωπαϊκά κράτη του NATO, από 52% την περίοδο 2015-2019. Η εξάρτηση αυτή καταγράφεται παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς οι χώρες της ΕΕ συνεχίζουν να αγοράζουν κρίσιμα συστήματα, όπως τα F-35 και τα Patriot, από τις ΗΠΑ.

Η Γαλλία αποτελεί εξαίρεση, με μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενώ χώρες όπως η Ιταλία και η Βρετανία συνεχίζουν να προμηθεύονται αμερικανικά συστήματα. Ταυτόχρονα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση από την αμερικανική βιομηχανία όπλων.

Η Ευρώπη ξεπέρασε την Εγγύς Ανατολή ως ο μεγαλύτερος πελάτης των ΗΠΑ, απορροφώντας το 35% των αμερικανικών εξαγωγών όπλων την περίοδο 2020-2024. Παρ’ όλα αυτά, η Σαουδική Αραβία παραμένει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αγοραστής αμερικανικών όπλων.

Σημαντική είναι και η αύξηση των γαλλικών εξαγωγών όπλων, οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν στην Ευρώπη, κυρίως χάρη στις πωλήσεις μαχητικών Rafale στην Ελλάδα και την Κροατία, καθώς και την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Η Ινδία παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής γαλλικών όπλων, ξεπερνώντας όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μαζί.

Η Ρωσία, αν και διατηρεί τη θέση του τρίτου μεγαλύτερου εξαγωγέα όπλων, κατέγραψε πτώση 64% στις εξαγωγές της, λόγω των κυρώσεων και των αμερικανικών πιέσεων προς συμμάχους τους να αποφεύγουν τη ρωσική αγορά.

Παρά τον πόλεμο στη Γάζα, οι εξαγωγές όπλων του Ισραήλ παρέμειναν σταθερές την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI.

protothema.gr