Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο καταδίκασε τις «σφαγές» μειονοτικών κοινοτήτων στη Συρία, απαιτώντας από την προσωρινή διοίκηση να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

«Οι προσωρινές αρχές της Συρίας πρέπει να καταστήσουν υπόλογους τους δράστες αυτών των σφαγών εναντίον των μειονοτικών κοινοτήτων της Συρίας», δήλωσε ο Ρούμπιο σε ανακοίνωσή του την Κυριακή.

Η καταδίκη έρχεται εν μέσω αναφορών για συστηματικές δολοφονίες που στοχεύουν τη μειονότητα των Αλαουιτών της Συρίας στις παράκτιες περιοχές, μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ τον Δεκέμβριο, ο οποίος είναι και ο ίδιος Αλαουίτης.

«Δρόμοι γεμάτοι με σορούς»

Η Ριχάμπ Καμέλ, μια 35χρονη Αλαουίτισσα μητέρα από την Μπανιάς, περιέγραψε πώς κρύφτηκε με την οικογένειά της στο μπάνιο του σπιτιού τους για δύο ημέρες, καθώς ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στη γειτονιά τους. «Όταν καταφέραμε να διαφύγουμε από τη συνοικία μας Αλ-Κουσούρ, βρήκαμε τους δρόμους γεμάτους πτώματα,» είπε στο AFP. Μια χριστιανική οικογένεια τελικά τους προσέφερε καταφύγιο και τους βοήθησε να φτάσουν στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η βία ξέσπασε την Πέμπτη όταν ένοπλοι πιστοί στον Άσαντ φέρεται να επιτέθηκαν στις νέες δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε αργότερα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και συμμαχικές ομάδες σκότωσαν τουλάχιστον 745 άμαχους Αλαουίτες στις επαρχίες Λατάκια και Ταρτούς.

Ο κάτοικος της Μπανιάς, Σαμίρ Χαϊντάρ, 67 ετών, δήλωσε στο AFP ότι δύο αδελφοί του και ο ανιψιός του σκοτώθηκαν από «ένοπλες ομάδες» που εισέβαλαν σε σπίτια. Παρότι είναι και ο ίδιος Αλαουίτης, ο κ. Χαϊντάρ ήταν μέλος της αριστερής αντιπολίτευσης και είχε φυλακιστεί για πάνω από μια δεκαετία επί καθεστώτος Άσαντ.

«Μπήκαν στο κτίριο και σκότωσαν τον μοναδικό μου γείτονα,» αφηγήθηκε ο κ. Χαϊντάρ. «Συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες στην ταράτσα και άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ο ανιψιός μου επέζησε επειδή κρύφτηκε, αλλά ο αδελφός μου σκοτώθηκε μαζί με όλους τους άνδρες του κτιρίου».

Στη Λατάκια, μάρτυρες ανέφεραν ότι ένοπλες ομάδες απήγαγαν και σκότωσαν Αλαουίτες, συμπεριλαμβανομένου του Γιασέρ Σαμπούχ, διευθυντή ενός κρατικού πολιτιστικού κέντρου, του οποίου το σώμα εγκαταλείφθηκε αργότερα έξω από το σπίτι του.

Καθώς η βία συνεχίζεται, πολλοί Αλαουίτες καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες. Ο Τζααφάρ Αλί, ένας 32χρονος που διέφυγε στον Λίβανο με τον αδελφό του, εξέφρασε ελάχιστες ελπίδες επιστροφής: «Είμαστε πρόσφυγες χωρίς πατρίδα. Θέλουμε οι χώρες να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαύλους μετανάστευσης για τους Αλαουίτες».