Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Αντρίι Σιμπίχα, την Παρασκευή ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είναι αποφασισμένος να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία «το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι αποφασισμένος να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν»
«Ο υπουργός υπογράμμισε πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι αποφασισμένος να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν και τόνισε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ειρήνη», ανέφερε το ενημερωτικό δελτίο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση του Ουκρανού υπουργού σχετικά με τη συνδιάλεξη:
«Είχα μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο. Συζητήσαμε την επικείμενη συνάντηση μεταξύ ουκρανικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών στη Σαουδική Αραβία. Η Ουκρανία επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου, ενώ για την ηγεσία των ΗΠΑ είναι απαραίτητη η επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης. Επιπλέον, εξετάσαμε τρόπους για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μας».
Η προσωρινή εκεχειρία
Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές από τη Μόσχα με γνώση του ζητήματος, μετέδωσε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συζητήσει μια προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα σημειωθεί πρόοδος προς μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία.
Στην πρώτη ένδειξη θετικής ανταπόκρισης του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην έκκληση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για κατάπαυση του πυρός, η πρόταση μεταφέρθηκε στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα στη Σαουδική Αραβία μεταξύ κορυφαίων Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων.
Για να συμφωνηθεί η παύση των εχθροπραξιών, απαιτείται σαφής κατανόηση των βασικών αρχών της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης.
Η Ρωσία προτίθεται να επιμείνει ιδιαίτερα στον καθορισμό των παραμέτρων μιας πιθανής ειρηνευτικής αποστολής, καθώς και στη συμφωνία για τις χώρες που θα συμμετάσχουν.