Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Πέμπτη στη Γουαγιακίλ μεταξύ αντίπαλων ομάδων διακινητών ναρκωτικών ανήλθε στους 22, ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης.
Ο στρατηγικής σημασίας λιμένας του Ισημερινού συγκαταλέγεται στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το κύμα βίας που αποδίδεται στο οργανωμένο έγκλημα.
«Είκοσι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από σφαίρες. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία για ιατρική περίθαλψη», ανέφερε η αστυνομία, με προηγούμενες αναφορές να κάνουν λόγο για 12 νεκρούς.
Σύμφωνα με τις αρχές, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ δύο αντίπαλων ομάδων της συμμορίας Los Tiguerones, μίας από τις ισχυρότερες εγκληματικές οργανώσεις της χώρας, η οποία διατηρεί σχέσεις με διεθνή καρτέλ ναρκωτικών. Η συμμορία αυτή ανήκει στις περίπου 20 που δρουν στον Ισημερινό, σκορπώντας τρόμο στη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία στο παρελθόν θεωρούνταν μία από τις πιο ασφαλείς της Λατινικής Αμερικής.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Νομπόα έχει χαρακτηρίσει αυτές τις οργανώσεις «τρομοκρατικές», καθώς συνεχώς μεταλλάσσονται και επεκτείνουν τη δράση τους.
Ισημερινός: Από όαση ασφάλειας σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών
Η γεωγραφική θέση του Ισημερινού, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού -τις δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης παγκοσμίως- και η παρουσία λιμανιών στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχουν καταστήσει τη χώρα πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ εγκληματικών οργανώσεων.
Ο δείκτης ανθρωποκτονιών έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, από 6 ανά 100.000 κατοίκους το 2018 σε 38 το 2024, με αποκορύφωμα το 2023, όταν καταγράφηκαν 47 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.
Ο πρόεδρος Νομπόα έχει θέσει την καταπολέμηση των ναρκοσυμμοριών στο επίκεντρο της πολιτικής του ατζέντας, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 13 Απριλίου, όπου θα αντιμετωπίσει την υποψήφια της αριστεράς, Λουΐσα Γκονσάλες.
Τον Ιανουάριο, ο Νομπόα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύρραξης» και ανέπτυξε τον στρατό στους δρόμους, ενώ επτά από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι θα ζητήσει τη συνδρομή «συμμάχων χωρών» για την αποστολή «ειδικών δυνάμεων» με σκοπό την αντιμετώπιση της «ναρκωτρομοκρατίας».
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (ONUDC), το 73% της παγκόσμιας παραγωγής κοκαΐνης διακινείται μέσω του Ισημερινού. Το 2024, οι αρχές προχώρησαν σε κατασχέσεις-ρεκόρ 294 τόνων ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, έναντι 221 τόνων το 2023.
ΑΠΕ-ΜΠΕ