Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Σκανδιναβία, με πολλούς καταναλωτές να επιλέγουν να μποϊκοτάρουν αμερικανικά προϊόντα.
«Φυσικά, είναι πολύ δύσκολο να μποϊκοτάρει κανείς τα αμερικανικά προϊόντα με οργανωμένο, γρήγορο και συνεπή τρόπο. Όμως, αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι και δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει, εδώ είναι μια μικρή βοήθεια», έγραψε η 58χρονη Αγκνέτα Γκότμπεργκ Χένρικσον σε ανάρτησή της στο Facebook.
Στην ανάρτησή της, περιλαμβάνει έναν κατάλογο στον οποίο καταγράφονται στην αριστερή στήλη γνωστές αμερικανικές μάρκες και στη δεξιά ευρωπαϊκές εναλλακτικές, αν και με κάποιες δυσκολίες.
Για παράδειγμα, αντί για KFC, προτείνει «ψητό κοτόπουλο από εστιατόρια της γειτονιάς σας». Όσον αφορά τα αυτοκίνητα, προτείνει ένα Peugeot αντί για Tesla, παρόλο που ο όμιλος Stellantis, στον οποίο ανήκει η Peugeot, είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στα αθλητικά παπούτσια, προτείνει Salomon αντί για Nike, αν και η εταιρεία Amer Sports, στην οποία ανήκει η Salomon, είναι επίσης εισηγμένη στη Νέα Υόρκη.
Η αποχή από τα αμερικανικά προϊόντα αποτελεί μεγάλη πρόκληση, δεδομένης της παγκόσμιας παρουσίας πολλών αμερικανικών εμπορικών σημάτων.
Για πάνω από μια εβδομάδα, η Γκότμπεργκ Χένρικσον αποφεύγει να αγοράζει αμερικανικά προϊόντα, αν και παραδέχεται πως αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε ό,τι αφορά την τεχνολογία. «Είναι ειρωνικό, διότι αυτή η ομάδα (που καλεί σε μποϊκοτάζ) είναι κυρίως ενεργή στο Facebook. Θα θέλαμε πραγματικά να το μποϊκοτάρουμε, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να βρούμε εναλλακτική», σημείωσε.
Σουηδία και Δανία στηρίζουν την Ουκρανία
Στη Σουηδία, η στήριξη προς την Ουκρανία είναι ισχυρή, με τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο να αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
«Αυτό που συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ, η στροφή τους μακριά από την Ουκρανία και η αθέτηση των υποσχέσεών τους, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», ανέφερε η Αγκνέτα.
Η ίδια, ελέγχοντας τις επενδύσεις της, διαπίστωσε πως το 60% αυτών βρίσκονταν στην αμερικανική αγορά. Ως εκ τούτου, στις 4 Μαρτίου – ημέρα που τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι αμερικανικοί δασμοί – αποφάσισε να πουλήσει όλες τις μετοχές της. «Πρέπει να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις μας», τόνισε.
Στη Δανία, μια εταιρεία λιανικής εφαρμόζει μια νέα στρατηγική για να βοηθήσει τους καταναλωτές, τοποθετώντας ένα ειδικό σήμα – ένα αστέρι – στα ευρωπαϊκά προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων της. Ο Άντερς Χαγκ, γενικός διευθυντής της Salling Group, ανέφερε ότι χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία αυξήθηκε η ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα.
Ο 71χρονος Ρέιντερ Σβένταλ, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, δήλωσε πως αποφάσισε να μποϊκοτάρει τα αμερικανικά προϊόντα.
«Πιστεύω ότι το 99% των Ευρωπαίων μπορούν να ζήσουν χωρίς το 70% των αμερικανικών προϊόντων. Και τότε οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές», δήλωσε.
Οι πωλήσεις Tesla σε πτώση
Η Tesla καταγράφει μείωση των πωλήσεών της στη Δανία και τη Νορβηγία, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στη Νορβηγία, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων του Ίλον Μασκ, στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024. Στις αρχές του 2025, οι πωλήσεις νέων οχημάτων Tesla ήταν 44,4% χαμηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Περιορισμένες οι οικονομικές επιπτώσεις του μποϊκοτάζ
Παρότι η τάση του μποϊκοτάζ κερδίζει έδαφος, ειδικοί εκτιμούν πως η οικονομική της επίδραση θα είναι περιορισμένη.
«Η εμπειρία δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις μέσω του καταναλωτικού μποϊκοτάζ», δήλωσε ο Όλοφ Γιόχανσον Στένμαν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.
Η Εύα Οσίανσον, ερευνήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο, πρόσθεσε πως συνήθως οι μειώσεις πωλήσεων από τέτοιες πρωτοβουλίες δεν γίνονται καν αισθητές στην αγορά.