Τη δημιουργία παγκόσμιας συνθήκης που θα ρυθμίζει τη χρήση όπλων ηλεκτροσόκ ζητά η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλοντας την κατάχρησή τους από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης, οπλισμός όπως ρόπαλα και πιστόλια τέιζερ χρησιμοποιούνται καταχρηστικά εναντίον διαδηλωτών, αντιφρονούντων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απαγόρευση και αυστηροί έλεγχοι στις εξαγωγές

Η οργάνωση ζητά:

  • Άμεση απαγόρευση των όπλων ηλεκτροσόκ εξ επαφής.
  • Αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές πιστολιών τέιζερ, με κριτήριο τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Τα όπλα ηλεκτροσόκ μπορούν να προκαλέσουν ακραίο πόνο, αναπηρία και ψυχολογικά προβλήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο», τόνισε ο Πάτρικ Γουίλκεν, ερευνητής της Αμνηστίας.

Χρήση ηλεκτροσόκ σε διάφορες χώρες

Η έκθεση περιλαμβάνει παραδείγματα καταχρηστικής χρήσης όπλων ηλεκτροσόκ:

  • Ιράν: Νεαροί διαδηλωτές υπέστησαν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα από στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».
  • Λιθουανία: Αφρικανός κρατούμενος δέχθηκε τρεις φορές ηλεκτροσόκ από συνοριοφρουρούς.
  • ΗΠΑ: Μαύρος διαδηλωτής δέχθηκε ηλεκτροσόκ εξ επαφής ενώ ήταν καθηλωμένος στο έδαφος από τρεις αστυνομικούς.

200 εταιρείες παράγουν όπλα ηλεκτροσόκ

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι 200 εταιρείες κατασκευάζουν και προωθούν όπλα ηλεκτροσόκ, κυρίως σε Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ταϊβάν και Γαλλία.

Η έκθεση καταλήγει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση, ώστε να σταματήσει η αυθαίρετη και βίαιη χρήση τέτοιων όπλων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ