«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το αμερικανικό όνειρο»: Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ την πρώτη του μεγάλη ομιλία στην ολομέλεια του Κογκρέσου το βράδυ της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης ώρα Κύπρου), έπειτα από εβδομάδες επιθετικών κινήσεων τόσο προς τους αμερικανικούς θεσμούς όσο και προς τη διεθνή τάξη.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν μια «δυναμική επιστροφή», πρωτοφανή σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογραμμίζοντας πως η χώρα έχει ανακτήσει το «πνεύμα», την «υπερηφάνεια» και την «αυτοπεποίθησή» της.
«Καταφέραμε περισσότερα μέσα σε 43 ημέρες από ό,τι οι περισσότερες κυβερνήσεις σε τέσσερα ή οκτώ χρόνια κι ακόμα δεν είμαστε παρά μόνο στην αρχή», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στην αίθουσα τον επευφημούσαν.
Στο φόντο της ομιλίας του διακρίνονταν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, και ο αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος προεδρεύει στη Γερουσία.
Αρκετοί Δημοκρατικοί βουλευτές εμφανίστηκαν ντυμένοι στα κίτρινα και μπλε, τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, ενώ ένα επεισόδιο σημειώθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας, όταν ο Δημοκρατικός Αλ Γκριν από το Τέξας αποβλήθηκε από τον «speaker» Τζόνσον επειδή παρέμενε όρθιος, παραβιάζοντας το αυστηρό πρωτόκολλο.
Ο Τραμπ, ανενόχλητος, συνέχισε την ομιλία του, παρουσιάζοντας το οικονομικό του όραμα στο Κογκρέσο, όπου το κόμμα του διατηρεί την πλειοψηφία για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Καναδά και του Μεξικού, επιβάλλοντας δασμούς που προκάλεσαν αναταράξεις στις αγορές, ενώ ζήτησε χρηματοδότηση για να εφαρμόσει το σχέδιό του για μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών.
Επίσης, αναφέρθηκε στην αποφασιστικά εθνικιστική προσέγγισή του όσον αφορά τη διεθνή θέση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του χρειάζεται «ρήξη» με τη διπλωματική της πολιτική «του παρελθόντος». Η στάση του αυτή φάνηκε ιδιαίτερα μετά την απόφασή του να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, γεγονός που οδήγησε σε έντονη αντιπαράθεση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο.
Παρότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση της δημοτικότητάς του, ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει σίγουρος για τον εαυτό του, έχοντας φτάσει στο σημείο να προτείνει ακόμη και τη διανομή καπέλων στους δημοσιογράφους με το σύνθημα «Ο Τραμπ είχε δίκιο για όλα».
Η προσέγγισή του στην εξουσία δείχνει να παρακάμπτει τους θεσμούς ελέγχου, όπως το Κογκρέσο και τη Δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφασή του να δώσει πλήρη ελευθερία στον Ίλον Μασκ να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές περικοπές σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και στη μαζική έκδοση εκτελεστικών διαταγμάτων, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη προσβληθεί νομικά.
Ο Μασκ ήταν παρών στην ομιλία, ενώ οι Δημοκρατικοί είχαν καλέσει απολυμένους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Πόλεμος στην Ουκρανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο είχε έντονη λογομαχία την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, εμφανίζεται «έτοιμος» να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Παράλληλα, ανέφερε πως η Ουκρανία προτίθεται να υπογράψει συμφωνία με την Ουάσιγκτον σχετικά με τον ορυκτό της πλούτο.
«Έλαβα μια σημαντική επιστολή από τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Η επιστολή αναφέρει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, ώστε να φέρουμε πιο κοντά μια διαρκή ειρήνη», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου.
Γροιλανδία
Σε ένα ακόμη αμφιλεγόμενο σημείο της ομιλίας του, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τη Γροιλανδία «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», τονίζοντας ότι η περιοχή αυτή είναι στρατηγικά κρίσιμη για τη διεθνή ασφάλεια και ότι εργάζεται «με όλους τους ενδιαφερόμενους» για να το επιτύχει. «Θα εγγυηθούμε την ασφάλειά σας, θα σας κάνουμε πλούσιους και μαζί θα οδηγήσουμε τη Γροιλανδία σε ύψη που ποτέ δεν θα φανταζόσασταν πως είναι εφικτά», δήλωσε απευθυνόμενος στους κατοίκους της αυτόνομης περιοχής της Δανίας.
Διώρυγα του Παναμά
Επιπλέον, επανέλαβε την πρόθεσή του να «πάρει πίσω» τη Διώρυγα του Παναμά, μια δήλωση που συνδέεται με την πρόσφατη ανακοίνωση ότι δύο λιμάνια, που ανήκαν στην κινεζική Hutchinson, εξαγοράστηκαν από αμερικανική κοινοπραξία. «Για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η εθνική μας ασφάλεια, η κυβέρνησή μου θα πάρει πίσω τη Διώρυγα του Παναμά, κι ήδη αρχίσαμε να το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ