Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα εκφωνήσει σήμερα την πρώτη του ομιλία ενώπιον των δύο σωμάτων του Κογκρέσου από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ σημαντική».
Η ομιλία δεν εντάσσεται στην ετήσια «Κατάσταση του Έθνους», καθώς οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι συνήθως δεν την εκφωνούν τον πρώτο χρόνο της θητείας τους. Ωστόσο, η πρακτική της άμεσης ομιλίας στο Κογκρέσο υιοθετήθηκε από τον Ρόναλντ Ρίγκαν και συνέχισαν οι διάδοχοί του.
Η παρουσία του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 21:00 (τοπική ώρα, 04:00 ώρα Κύπρου) αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ελέγχει πλέον και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.
Τραμπ: «Θα πω τα πράγματα όπως είναι»
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δήλωσε στο Truth Social ότι θα μιλήσει «ξεκάθαρα», ενώ ο σύμβουλός του, Στίβεν Μίλερ, τον χαρακτήρισε «τον μεγαλύτερο ρήτορα που είχαμε ποτέ στο Οβάλ Γραφείο».
Σύμφωνα με το Fox News, ο Τραμπ θα επικεντρωθεί στις οικονομικές επιτυχίες των πρώτων εβδομάδων της προεδρίας του, καθώς και στα διεθνή σχέδιά του για ειρήνη.
Η πολιτική του και οι αντιδράσεις
Ο Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να επιβάλει την ατζέντα του χωρίς να αναμένει την έγκριση του Κογκρέσου, έχοντας ήδη υπογράψει δεκάδες προεδρικά διατάγματα. Κάποια από αυτά έχουν ήδη προσβληθεί στα δικαστήρια, ενώ έχει δώσει περιορισμένο ρόλο στο κράτος στη μείωση των δαπανών, εμπλέκοντας τον επιχειρηματία Έλον Μασκ στη διαδικασία.
Παράλληλα, η εξωτερική του πολιτική χαρακτηρίζεται από μία προσέγγιση προς τη Ρωσία, την ίδια στιγμή που έχει αυξήσει τις επιθέσεις του κατά συμμάχων των ΗΠΑ, επιβάλλοντας δασμούς στο Μεξικό και τον Καναδά.
Η κρίσιμη στάση για την Ουκρανία
Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν οι δηλώσεις του Τραμπ για την Ουκρανία, ειδικά μετά τη δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την ανακοίνωση της αναστολής της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει την ανάγκη για μια «ξεκάθαρη ρήξη» με τη μεταπολεμική αμερικανική διπλωματία, απορρίπτοντας τον ρόλο των ΗΠΑ ως εγγυήτριας δύναμης της Δύσης.
Ανησυχίες για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ
Η πολιτική του προέδρου έχει εγείρει ανησυχίες για τον κίνδυνο αυταρχικής διολίσθησης της αμερικανικής δημοκρατίας.
Σε άρθρο τους στο Foreign Affairs, οι πολιτικοί επιστήμονες Στίβεν Λεβίτσκι (Χάρβαρντ) και Λούκαν Γουέι (Τορόντο) εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ δεν θα μετατραπούν σε τυπική δικτατορία, αλλά σε ένα σύστημα όπου η κυβέρνηση θα διαμορφώνει τους εκλογικούς κανόνες προς όφελός της, καθιστώντας την πολιτική αντιπαράθεση μη ισότιμη.
Προς το παρόν, το Δημοκρατικό Κόμμα δείχνει απροθυμία να αντιπαρατεθεί άμεσα στον Τραμπ. Η Νάνσι Πελόζι, πρώην πρόεδρος της Βουλής, προέτρεψε τους Δημοκρατικούς να τηρήσουν χαμηλό προφίλ, δηλώνοντας: «Αφήστε τον να βράσει στο ζουμί του».